Eric Klarenbeek
Quick Facts
Biography
Eric Klarenbeek (Amsterdam, 6 november 1978) is een Nederlandse ontwerper. Samen met zijn partner Maartje Dros hebben zij een gezamenlijke designstudio genaamd: "Klarenbeek & Dros, Designers of the unusual", .
Biografie
Eric Klarenbeek studeerde in 2003 af aan de Design Academy Eindhoven, waar aan hem de "Willie Wortel Prijs" werd uitgereikt, een prijs voor innovatief design van de Design Academy Eindhoven. Zijn afstudeerproject "Poekie", een interactieve opgezette kat, kreeg veel aandacht van de Nederlandse media, mede dankzij het toenmalig populaire televisieprogramma "Kopspijkers", waarin het werd getoond en besproken. Dit 'levende' object ademt en reageert op veranderingen in zijn omgeving. De hierin verwerkte techniek is gebaseerd op analoge robotica analoge-robot en bevraagt de grens tussen natuurlijk ofwel gecreëerd object en organisme.
Zijn andere afstudeerproject "The Floating Light Project", toont op poëtische wijze het energieverlies bij de destijds alom toegepaste gloeilamp, en zweeft op de warmte die wordt opgewerkt door zijn eigen gloeilamp. Dit project werd opgepikt door Marcel Wanders en meerdere jaren geproduceerd onder zijn label Moooi.
Het eerste project dat leidde tot internationale bekendheid was het Eye Jewellery Project, op het grensvlak van ontwerp en technologie, waarbij een contactlens tevens als sieraad dient. Dit oogsieraad bestaat uit een door een speciaal door een robot geslepen contactlens, met hieraan bevestigd een medisch draad en een sieraad (kristallen). Hierdoor lijkt de persoon die deze draagt te huilen en de tranen als kristal te zijn versteend.The Times
Na 2007 kwam de focus sterker te liggen op de combinatie van social design, ecologie en technologie, dit door de nauwere samenwerking en expertise van Maartje Dros als Ontwerper van de publieke ruimte. Gezamenlijk ontwikkelen zij eco-technologische innovaties waarbij de focus sterker is komen te liggen op lokale inbedding en sociaal-ecologische impact.
Zo waren zij de eerste die wereldwijd levend Mycelium 3D hebben geprint. Dit op eigen ontwikkelde 3D Bioprinters. Mycelium zijn de schimmeldraden van de paddenstoel, en fungeren als levende lijm voor plantaardige vezels. Hierdoor is het mogelijk is om met lokale grondstoffen, door machines vervaardigde levende objecten te construeren, die eenmaal volgroeit volledig ecologisch en composteerbaar zijn, overeenkomstig met het materiaal hout of kurk. Een voorbeeld hiervan is de Mycelium Chair, waarbij het bijvoorbeeld niet meer nodig is om een boom te kweken, waar vervolgens een meubel uit kan worden gefabriceerd, maar kan direct vanuit het eencellig organisme een object worden geconstrueerd. De Mycelium Chair is aangekocht door, en bevindt zich in de vaste collectie van Centre Pompidou in Parijs, en de kruk Veiled Lady, die in één stuk is geprint is onderdeel van de collectie van het Designmuseum in Gent.
Samen met Jan Berbee en Arthur Moree heeft Eric Klarenbeek het bedrijf Krownopgericht, waar ze onder licentie van Ecovative [Cradle to Cradle] Goud gecertificeerde producten kweken. Ook werkten zij aan de ontwikkeling van lokale biopolymeren op basis van micro en macro algen, beter bekend als zeewier. In Nederland hebben ze hiervoor een pilotfabriek waar deze biopolymeren worden ontwikkeld, en zijn zij initiator van het Algenlab, als onderdeel van Atelier Luma in Arles, Zuid Frankrijk.
Klarenbeek geeft les aan de master Social Design van The Design Academy in Eindhoven, en is oprichter van het Biolab aldaar. Hij is docent aan de Master of Architecture in Tilburg, en gaf voorheen les aan AKI ArtEZ, de Hogeschool voor de Kunsten in Enschede, waar hij het ArTechLab heeft opgerichtopgericht, een researchlab voor innovatieve materialen en technologie.
Eye Jewellery
The Floating Light Project, een lamp die zweeft op zijn eigen warmte
Mycelium Chair