Eduard Xalabarder i Serra
Quick Facts
Biography
Eduard Xalabarder i Serra (Caldes de Montbui, Vallès Oriental, 15 de maig de 1869 - Barcelona, 9 de juny de 1922) fou un metge especialitzat sobretot en la tuberculosi.
Es llicencià en Medicina el 30 de juny de 1892. Metge ajudant a l'Hospital de la Santa Creu el 1893. Del 1894 al 1900 metge titular de Caldes de Montbui, i ex-consultor dels balnearis.
Fou president de la Societat Barcelonesa d'Amics de la Instrucció. Cofundador dels annals de l'Acadèmia i laboratori d'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Ponent en el primer Congrés Nacional d'Higiene i en el primer Congrés de Tuberculosi a Saragossa el 1908, desenvolupà el tema <Tuberculosi pseudo-asmàtica>, presentant ja radiografies.
El 1910 instal·là un laboratori al seu despatx, al qual assistien regularment un bon nombre de metges per tal d'ensinistrar-se en les tècniques analítiques elementals. Fou un dels promotors inicials de l'embotellament de l'aigua termal de Caldes de Montbui, que va tenir lloc entre els anys 1910 i 1913, i que es va batejar amb el nom de: <Agua Thermión>.
L’Acadèmia d’Higiene de Catalunya, de la qual E. Xalabarder fou soci de mèrit el 1898, inicià la idea que la higiene era un puntal de la salut i que calia combatre la tisi. A la primeria del segle XX, sota la presidència de Xalabarder, començà aquella memorable campanya sanitària orientada cap a la tisi, que cristallitzà en la constitució del Patronat de Catalunya per la tuberculosi l’any1904, de la qual el Dr. Xalabarderfou un dels principals propulsors. Pocs mesos després, el 20 de setembre del 1904, s’inaugura el primer dispensari antituberculós d’Espanya, situat al passeig de Sant Joan xamfrà carrer Diputació, que es posà sota la direcció del Dr. Xalabarder, donant-li un caràcter social, com visitar de franc els malalts menys afortunats per la riquesa. Fou un dels més entusiastes promotors de la creació del sanatori deTorrebonica a Terrassa. Publicà a la <Revue de la Tuberculose>, de París, diversos treballs experimentals. Des de 1915 contribuí a la difusió del pneumotòrax terapèutic, i des de 1919 emprà sistemàticament els exercicis de quinesitèrapia, dirigida a corregir insuficiències respiratòries, mitjançant uns dispositius ideats per ell mateix.
Bibliografia
- Editorial Barcanova Recull d'històries dels noms dels carrers de Caldes de Montbui, escrits de Raimundo García Carrera, pàgs, 31-32 (ISBN 84-7533-185-8)
[[Categoria:]]