peoplepill id: dionisios-papadoggonas
DP
Greece
1 views today
1 views this week
Dionisios Papadoggonas
Greek military officer

Dionisios Papadoggonas

The basics

Quick Facts

Intro
Greek military officer
Places
Work field
Gender
Male
Birth
Place of birth
Petalidi, Municipality of Messene, Messenia Regional Unit, Greece
Death
Place of death
Athens, Athens Municipality, Central Athens Regional Unit, Greece
Age
56 years
Family
Education
Hellenic Military Academy
Voula, Vari-Voula-Vouliagmeni Municipality, Greece
Awards
Grand Commander of the Order of the Phoenix (Greece)
 
Golden Cross of the Order of Phoenix
 
Silver cross of the Order of the Redeemer
 
Inter-Allied Victory Medal
 
Medal of Military Merit
 
médaille des actes exceptionnels
 
Gold Cross of Valour
 
War Cross
 
The details (from wikipedia)

Biography

Ο Διονύσιος Παπαδόγκωναςη Παπαδόγγονας (Πεταλίδι Μεσσηνίας 1888- Αθήνα 1944) ήταν Έλληνας στρατιωτικός, δωσίλογος κατά την γερμανική Κατοχή της Ελλάδαςκαι οργανωτής των Ταγμάτων Ασφαλείας Πελοποννήσου. Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Πεταλίδι Μεσσηνίας το 1888, με καταγωγή από την Μάνη. Ακολουθώντας στρατιωτικό επάγγελμα φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και συμμετείχε στις επιχειρήσεις Βορείου Ηπείρου και σε όλους τους μετέπειτα πολέμους, Βαλκανικούς 1912-1913, στον Α' Π.Π.. Έλαβε μέρος στην Εκστρατεία της Κριμαίας στην Ουκρανία, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στο Β' Π.Π.. Ειδικότερα στον τελευταίο συμμετείχε ως αρχηγός πεζικού της ΧΙΙ Μεραρχίας (Αλεξανδρούπολης) και από 18-1-1941 αρχηγός πεζικού της V Μεραρχίας Κρητών όπου και διακρίθηκε στη μάχη της Τρεμπεσίνας.

Στη διάρκεια της κατοχής οργάνωσε την φιλοβασιλική αντιστασιακή οργάνωση Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) που αργότερα διαλύθηκε από τον ΕΛΑΣ. Ήρθε σε επαφή με τους συνδέσμους του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής, Ρίντ και Φράϊζερ και εξέθεσε την γενική κατάσταση που επικρατούσε στην Καλαμάτα με τους κατακτητές αλλά και του ΕΑΜ. Ανέλαβε αρχηγός του Β΄ Αρχηγείου Χωροφυλακής Πελοποννήσου (1944) και οργάνωσε τα Τάγματα Ασφαλείας Πελοποννήσου συνεργαζόμενος με τους Γερμανούς και υπαγόμενος διοικητικά στις εντολές τους. Η σκληρότητά του ήταν παροιμιώδης. Αναφέρεται ότι με δική του πρωτοβουλία εκτελέστηκαν επιπλέον 100 αντιστασιακοί πέρα από τους 200 της Καισαριανής ως αντίποινα της εκτέλεσης του υποστράτηγου Κρεχ, ενώ οι Γερμανοί ήταν πολύ ικανοποιημένοι από τη συνεργασία του, τόσο ώστε να λάβει συγχαρητήρια επιστολή από τον ίδιο τον Χίτλερ.

Όταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έφθασε στην ελεύθερη Πελοπόννησο από το Κάιρο ως προπομπός της εκεί ελληνικής κυβέρνησης, ζήτησε από τον Δ. Παπαδόγγονα, που είχε περικυκλωθεί στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη, να σταματήσει κάθε δραστηριότητα και ο ίδιος και οι ομάδες του να παραδοθούν. Ο Δ. Παπαδόγονας ακολουθώντας την εντολή παραδόθηκε και με κάποιες ομάδες του φέροντας ελάχιστο ελαφρύ οπλισμό διεκπεραιώθηκαν από τους Βρετανούς αρχικά στις Σπέτσες και από εκεί στο στρατόπεδο Γουδί στην Αθήνα.

Σύμφωνο Ντόρια-Παπαδόγκωνα

Ο Παπαδόγγονας, υπογράφει στις 20 Ιουλίου του 1943, σύμφωνο συνεργασίας μετονδιοικητή του 64ου Ιταλικού συντάγματος Πεζικού,Ντομένικο Ντόρια στο οποίο αναφέρεται ότι του παρέχεται παντός είδους βοήθεια προκειμένου να αναχαιτίσει τον αναρχο-κομμουνιστικόν κίνδυνον.

Ο Χάγκεν Φλάισερ αναφέρει πως«η έγκαιρη αποκάλυψη ενός τέτοιου "βάλτου της προδοσίας", προσφέρει στον αριστερό τύπο, ένα πλούσιο θέμα για εκμετάλλευση. Οι εντυπώσεις ήταν τεράστιες κι έτσι δεν εκπλήσσει το ότι, ύστερα από κάποια βουβαμάρα, οι υπεύθυνοι του Ε.Σ αρνούνται την κατηγορία, ενοχοποιόντας με τη σειρά τους το Ε.Α.Μ για πλαστογραφία. Η εκδοχή αυτή όμως του Ε.Σ μάλλον αποκλείεται , αφού και ο ΕΔΕΣ αποκτά αντίγραφο του ίδιου κειμένου από πηγή άσχετη με το ΕΑΜ.»

Παράσημα

  • Αργυρός Σταυρός τουΤάγματος του Σωτήρος
  • Χρυσό Αριστείο Ανδρείας (τρις)
  • Χρυσός Σταυρός τουΤάγματος του Φοίνικος
  • Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικα με ξίφη
  • Πολεμικός Σταυρός (τέσσερις)
  • Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας
  • Διασυμμαχικό Μετάλλιο Νίκης
  • Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων
  • Αναμνηστικόμετάλλιο πολέμου 1940 - 1941

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

  • Κωστόπουλος, Τάσος (2005). Η αυτολογοκριμένη μνήμη: Τα Τάγματα Ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη. Αθήνα: φιλίστωρ. ISBN 960-369-082-1. 
  • Φλάισερ, Χάγκεν (1995). Στέμμα και σβάστικα. Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, 1941-1944. Β. Αθήνα: Παπαζήση. ISBN 960-02-1079-9. 
  • (Αγγλικά) Hondros, John Louis (1983). Occupation and Resistance: The Greek Agony, 1941-44. Englewood Cliffs, NJ: Pella Publishing Company. ISBN 978-0-918618-19-1. 
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Menu Dionisios Papadoggonas

Basics

Introduction

Βιογραφία

Σύμφωνο Ντόρια-Παπαδόγκωνα

Παράσημα

Παραπομπές

Βιβλιογραφία

Also Viewed

Lists
Dionisios Papadoggonas is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Dionisios Papadoggonas
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes