Cosmus Arildssøn
Quick Facts
Biography
Cosmus Arildssøn var lagmann i Stavanger i perioden 1578-1585 og i Fredrikstad i perioden 1591-1595.
Han var i en konflikt med superintendent Jørgen Erikson, da han tilkalte lekfolk til å signe sin syke kone.
Opphav
Det har vært gjettet på at Kosmos Arildson kan ha vært sønn av lagmannen Arild Olavson (Gyldensø) i Oppland og Barbra Teiste. S H Finne-Grønn skrev at det er feil, men at det er mulig at han var sønn av admiralen Arild Olufson (Green). Senere skrev Finne-Grønn at Kosmos Arildson kunne være sønn av borgermester Arild Hake og Kirstine Hansdatter i Oslo. Alle varianter er usikre.
Yrkeskarrieren
Cosmus var borger og kjøpmann i Oslo.
I august 1578 fekk han kongens brevet som gjorde ham til lagmann i Stavanger. På den tiden var han den fremste spesialisten på Norges gamle lover. 24.8.1585 utnevnte kongen Hans Teiste “på Fit” til lagmann i Stavanger etter Kosmos Arildson.
Etter perioden i Stavanger var Kosmos Arildson lagmann i Fredrikstad. Han er omtalt der fra 23.7.1591 til 8.2.1595.
Signerisaken
Maleficium (skadevoldende trolldom) var en alvorlig forbrytelse, mens bruk av hvit magi, lesing, signing og andre former av motmagi ble sjelden straffet.
17.6.1584 forklarte Anne Knutsdatter Christen Judes enke på "Grønho", at Kosmos hadde hentet henne til kona. I tillegg hadde Anne Torsdatter fra Sjernarøy og hennes svigerdatter Ragnhild på Meland lest over Kosmos’ Tore (kona?). Jacob Jonson fra Løken i Time hadde skåret inn fem blodige kors på Tores kropp. 16.3.1594 ble det i Bergen framlagt et brev av Jørgen Erikson, om at Anna Knutsdatter hadde gjort ugudelig signing av Kosmos sin hustru i Stavanger. Trolig er det her vist til saken fra 1584.
Konflikten kan ha ført til en forordning fra Fredrik II mot trolldom i høsten 1584 som kan ha vært rettet mot Cosmus. Før forordningen var det ikke straffbart å benytte signefolk eller kloke folk.
30.6.1585 stevnet Jørgen Erikson lagmannen Kosmos Arildson for beskyldninger mot ham selv, hans hustru, hustruens mor med flere. Soknepresten i Stavanger Jørgen Svendsson og andre hadde også kommet med beskyldninger. De ble forlikte, og alle beskyldningene ble lagt døde.
Litteratur
- Kvitrud Arne: Personer, familier og slekter i og i tilknytning til Stavanger i perioden 1400-1599, Stavanger, 2004.
- Gilje, Nils: Heksen og humanisten: Anne Pedersdatter og Absalon Pederssøn Beyer. 2003.