peoplepill id: christos-rammos
CR
Greece
1 views today
1 views this week
Christos Rammos
Greek justice and president of ADAE

Christos Rammos

The basics

Quick Facts

Intro
Greek justice and president of ADAE
Places
Work field
Gender
Male
Religion(s):
Birth
Place of birth
Athens, Athens Municipality, Central Athens Regional Unit, Greece
Age
74 years
Education
School of Law of the NKUA
Greece
German School of Athens
Marousi, Amarusio Municipality, Greece
Panthéon-Assas University
Paris, Seine, France
The details (from wikipedia)

Biography

Ο Χρήστος Ράμμος (Αθήνα, 1951) είναι Έλληνας δικαστής που διετέλεσε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και σήμερα είναι πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Βιογραφικά στοιχεία

Μεγάλωσε στην Αθήνα και περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρί-Παντεόν-Ασσάς.

Ομιλεί αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ιταλικά.

Επαγγελματική πορεία

Στις 21 Μαρτίου 1980 ανέλαβε καθήκοντα εισηγητή του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχοντας μετάσχει στον διαγωνισμό του 1979. Το 1985 προήχθη σε πάρεδρο και ταυτόχρονα ασκήθηκε στο Γαλλικό ΣτΕ, παρακολουθώντας και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris. Δώδεκα χρόνια μετά, το 1997, προήχθη σε Σύμβουλο και στις 22 Οκτωβρίου 2015, σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Έχει διατελέσει, επίσης, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης. Επιπλέον, έχει υπάρξει διδάκτωρ της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών. Στις 30 Ιουλίου 2018 αποχώρησε, έχοντας συμπληρώσει το νόμιμο όριο ηλικίας.

Πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά δήλωσή του, πρότεινε το Ράμμο στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για τη θέση του προέδρου της ΑΔΑΕ. Στις 29 Μαΐου 2019 ορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διακομματική συναίνεση των 4/5 των μελών του Σώματος και από τις 10 Ιουνίου ασκεί τα καθήκοντά του.

Διερεύνηση σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών

Ο Χρήστος Ράμμος βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων όταν η ΑΔΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες σχετικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που αποκαλύφθηκε το 2022.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 δημοσίευμα του πανευρωπαϊκού ειδησεογραφικού ιστότοπου Euractiv, ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ αντιμετώπισε δυσκολίες κατά τη διενέργεια του ελέγχου στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cosmote, όπου μετά από έλεγχο, επιβεβαιώθηκε ότι τόσο ο ευρωβουλευτής της πολιτικής ομάδας του Ε.Κ. Renew Europe (Ανανεώστε την Ευρώπη), Γιώργος Κύρτσος, όσο και ο ερευνητής δημοσιογράφος, Τάσος Τέλλογλου,ήταν υπό παρακολούθηση από μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, φέρεται να προσπάθησε να μπλοκάρει τον έλεγχο λέγοντας ότι ήταν παράνομος.

Tον Δεκέμβριο του 2022 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από το Ράμμο να διερευνηθεί αν έξι άτομα παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ.

Τον Ιανουάριο του 2023 ο Ράμμος υπέβαλε στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αίτημα σύγκλησης της επιτροπής για να την ενημερώσει στο πλαίσιο των καθηκόντων του, το οποίο κοινοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Θανάσης Μπούρας, και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ικανοποίησαν το αίτημα του Ράμμου, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, συμφώνησε χαρακτηρίζοντας το Ράμμο «αυτόκλητ[ο] καλεσμέν[ο]». Ακολούθως, ο Ράμμος έστειλε νέα επιστολή στην οποία ανέφερε ότι διαπράττει παράβαση καθήκοντος, εάν δεν ενημερώσει το Κοινοβούλιο.

Στις 24 Ιανουαρίου 2023 ο Ράμμος απέστειλε απόρρητη επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, με την οποία τους ενημέρωνε σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας της ΑΔΑΕ, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Τσίπρα, με αποτέλεσμα να γίνει αποδέκτης σκληρών επικρίσεων από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιστολή γνωστοποιούσε την παρακολούθηση από την ΕΥΠ έξι προσώπων, ενός μέλους της κυβέρνησης και ανωτάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Την επομένη, από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ βρίσκονταν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, καθώς και οι πρώην και νυν επικεφαλής της διεύθυνσης εξοπλισμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χαρακτήρισε «βαρύ θεσμικό και πολιτικό ατόπημα τα όσα πράττει εδώ και καιρό», ότι υπάρχει «περίεργη προνομιακή σχέση» του με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ότι «φιλοδοξεί να καταστεί πολιτικός παράγοντας σε μια ευαίσθητη περίοδο».

Είχε προηγηθεί γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, σύμφωνα με την οποία μόνο ο θιγόμενος μπορεί να κάνει αίτημα για να μάθει αν ήταν υπό παρακολούθηση και όχι κάποιος άλλος αντί αυτού, και ότι η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους, ώστε να απαντήσει στον θιγόμενο ιδιώτη. Αυτή η δήλωση επικρίθηκε δριμύτατα από συνταγματολόγους, μέλη όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη υποστήριξαν τη γνωμοδότηση Ντογιάκου. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ απάντησε ότι «η γνωμοδότηση παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ», χαρακτηρίζοντας πρωτοφανείς τις απειλές του εισαγγελέα.

Παραπομπές

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Christos Rammos is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Christos Rammos
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes