Christiaan Karel van Lintelo
Quick Facts
Biography
Christiaan Karel van Lintelo, (1669-1736) was heer van Ehze en Walfort en rechter en drost van Bredevoort en lid van de ridderschap van Zutphen.
Levensloop
Christiaan Karel werd in 1669 geboren als zoon van Thiman Johan van Lintelo. Na het overlijden van zijn vader wordt hij op 28 februari 1685 in diens plaats benoemd tot drost van Bredevoort, nog geen 19 jaar oud. Deze functie zou hij ruim vijftig jaar beoefenen. Hij was daarmee de langst zittende drost van Bredevoort.
Christiaan Karel was heer van het Hof te Lintelo. Tevens was hij burgemeester van Groenlo en scholtus binnen en buiten Zutphen (1730). Hij was een gunsteling van koning Willem III, en was na de plooierijen in Zutphen (waar hij in conflict was geraakt met burgers met als inzet een brug waarvan Van Lintelo beweerde dat deze familiebezit was) als drost van Bredevoort benoemd door Willem III. Hij was van 1700-1713 buitengewoon gevolmachtigde van Willem III bij het Pruisische Hof, onderhandelaar in de geschillen betreffende de nalatenschap van de koning. Van Lintelo had zowel met zijn familie te maken, als de Nassause Domeinraad, de samenwerking verliep niet altijd soepel. Er waren vanwege een factiestrijd meningsverschillen over het benoemen van beambten, ontstaan in de jaren '20 van de 18e eeuw tussen de Van Lintelo's en de van Heeckerens, die pas in 1737 ten einde liep. Hij was in groot aanzien bij zijn tijdgenoten en vanwege zijn intelligentie en werklust, waarvan ook zijn nagelaten papieren en briefwisselingen met aanzienlijke personen getuigen.
Zijn eerste huwelijk was met Klara Elizabeth, baronesse van Nagel van Ampsen, en zijn tweede met Anna Henriette, baronesse van Coeverden. Hij liet drie dochters na.
Zie ook
- Lijst van drosten van Bredevoort
Voorganger: Thiman Johan van Lintelo | Drost van Bredevoort 1685-1736 | Opvolger: Caspar Anton van Lynden tot de Park |
Bronnen
- Van der Aa: Biografisch woordenboek, via Inghist.nl
- Marijke Bruggeman: Nassau en de macht van Oranje : de strijd van de Friese Nassaus voor hun rechten, 1702-1747 via Google Books