Cees Dekker
Quick Facts
Biography
Cornelis (Cees) Dekker (1900-1990) was een Nederlands kunstenaar. Hij kwam in 1923 als eerste vormgever in dienst bij de Zaanse Koekfabriek Verkade ofschoon hij eigenlijk onafhankelijk kunstenaar had willen worden. Dekker ging een kunstopleiding volgen bij de Zaandamse Stadstekenschool. Hij kreeg lessen van Willem Jansen en Jac. J. Koeman en volgde ook de opleidingen aan de Hendrick de Keyzerschool en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam.
De familie Verkade besefte al snel de invloed van effectieve reclame. De grote hoeveelheid papieren en kartonnen verpakkingen, de koekblikken en beschuittrommels en affiches die door Cees Dekker werden ontworpen, waren aanzienlijk. Vooral bekend zijn de reclameposters die waxinelichtjes, biscuits en lange beschuitjes aanprezen. Buiten zijn werk voor Verkade maakte hij zo rond 1924 als boekbandontwerper een omslag voor een programmaboekje van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam (met een reclame voor Verkade !).
Vóór die tijd werkte Verkade met freelance-ontwerpers, waarvan Cees Dekker er een was. Hij ontwierp het bekende beschuitbakkertje uit 1931, en de beschuitbus met Oost-Indische kers. Dekker kreeg door de steeds toenemende werkzaakheden de leiding over het Verkade-reclameatelier dat hij dertig jaar met medewerking van een aantal vakgenoten leidde.
Cees Dekker was opgegroeid in een bakkersgezin. In de Vinkenstraat in Zaandam was de broodwinkel van de familie Dekker. Maar Cees zag er geen brood in. Hij wilde kunstenaar worden, maar zijn vader zag dat niet zitten, Cees moest aan de slag om geld te verdienen.
Eerst werd hij werd kantoorbediende, leerde ook nog voor boekhouder, maar kunstenaar worden was zijn intentie. Na een werkperiode bij de papierfabriek Hellema aan de Oostzijde kreeg hij meer plezier in zijn werk. Hij mocht daar zelfs ontwerpen verzorgen. Toen naast Verkade, Hille en ten slotte ook Albert Heijn zijn klanten werden, werd Dekker door Verkade in vaste dienst genomen.
Literatuur
- Jan Pieter Woudt: Cees Dekker, kunstenaar bij Verkade, volgt zijn levensloop en toont Dekkers werk, zowel voor Verkade als zijn eigen, vrije kunst. Stichting Cultureel Erfgoed Verkade, Zaandam