Bernard Krikke
Quick Facts
Biography
Bernard Krikke (Zaandam, 15 september 1966) is een Nederlandse regisseur en tv-producent. Sinds 2013 leidt hij Dutch Angle TV Productions.
Loopbaan
Krikke begon als freelancer bij Het Parool Sport. Na een jaar Radio Noord-Holland waarin hij samensteller was van De razende Bol met Wouter Gortzak, ging hij naar Spijkers met koppen. Met ook VARA Magazine als opdrachtgever, stapte Krikke in 1995 over naar het programma Zembla (VARA/NTR). Kees Driehuis en Carel Kuijl stelden hun nieuwe redactie samen van het programma dat de opvolger was van Vara's Impact. Krikke bedreef ruim twaalf jaar onderzoeksjournalistiek en groeide uit van onderzoeker naar documentairemaker voor Zembla (VARA/NPS, 1994-1998), Reporter (KRO, 1998-2003) en wederom Zembla (2003-2008). Krikke was verantwoordelijk voor politieke reconstructies, achtergronddocumentaires over sport en soms spraakmakende verhalen. Voor de KRO maakte hij onder meer Beroepsgeheim over doping in het wielrennen en Een gul gebaar over de aankoop van de Victory Boogie Woogie, het kunstwerk van Mondriaan dat in Amerika bij een privé-bezitter in de slaapkamer hing. Voor Zembla maakte Krikke onder meer Comazuipen over tieners die door drank in coma belandden. Ook maakte Krikke Zo wordt Nederland Europees Kampioen, waarin hij op basis van data een analyse maakte voor het Nederlands elftal samen met de Universiteit Groningen. Daarvoor interviewde Krikke onder meer Arrigo Sacchi van AC Milan, Foppe de Haan en Joop Alberda. Eerder maakte Krikke nieuws met zijn grote wetenschappelijke strafschoppenonderzoek (KRO). Voor het eerst werd aangetoond dat Nederland door structureel laag te schieten, meer penalty-shoot outs verloor dan andere landen. Ook het vroegtijdig duiken naar de bal van keepers bleek een Nederlandse kwaal. In het boek De Strafschop van Gyuri Vergouw is een groot deel van het boek ingeruimd voor het onderzoek dat Krikke deed naar de penalty. Ander documentaires zijn onder meer Holland casino wint altijd en Het Dopingtheater.
In 2010 produceerde Krikke de internationale documentaire How to win the World Cup, een groots opgezette documentaire over voetbal en wetenschap die in 20 landen is uitgezonden. In 2012 bedacht en produceerde Krikke Het EK Lab, waarin Ajax-analist Michele Santoni tijdens het mislukte EK in Polen en Oekraïne op basis van data van Ortec een analyse maakte. In 2013 produceerde Krikke Achter de porten van het Kasteel samen met de Pilot Studio. Gebaseerd op het boek Moneyball probeerde voetbalclub Sparta Rotterdam op basis van data van Ortec kampioen te worden van de eerste Divisie. Dit ging jammerlijk mis voor de Rotterdammers in de laatste tien minuten van de beslissingswedstrijd tegen Roda JC uit Kerkrade, In 2014 had Krikke een vaste rubriek bij Met het oog op morgen getiteld Meten is weten. Rondom de wedstrijden analyseerde Krikke op basis van data van Opta de wedstrijden en kon voorspellen wat er mogelijk zou gebeuren tijdens de wedstrijd en waar de kijkers op moesten letten.
In 2019 produceerde en regisseerde Krikke de goed bekeken documentaires De reis van de D-Day vlag en De aankomst van de D-Day vlag waarin de D-Day vlag uiteindelijk aan de Amerikaanse president Donald Trump overhandigd wordt. De afgelopen jaren heeft Krikke zich als zelfstandig producent toegelegd op politiek en sport. In 2015 maakt hij veel nieuws met de grote internationale documentaire De magie van het dagboek van Anne Frank voor NPO 1 in samenwerking met met de VARA. Astrid Joosten deed de interviews voor die goed bekeken documentaire. Eerder werkte Krikke samen met Joosten voor de documentaire De magie van Mandela, die meer dan een miljoen kijkers trok. Destijds was Krikke als creative director werkzaam bij Sony Pictures Entertainmen (SPE) en bedacht en produceerde hij onder meer het format De Koningin en ik (Omroep MAX) en De Prins en ik.
Opleiding
Krikke is afgestudeerd politicoloog aan de Vrije Universiteit (1992. Daarvoor studeerde hij aan de lerarenopleiding VL-VU, waar hij in 1989 afstudeerde voor de vakken economie en maatschappijleer.
Nevenfuncties
- Raad van Advies politicologie, Vrije Universiteit,
- Technische Jeugd Commissie Graaf Willem 2 VAC
- Organisator BK Toernooi
Privé
Krikke is getrouwd en heeft twee kinderen.
Bibliografie Bernard Krikke
- 1992: Spijkers met koppen
- 1995-1998: researcher Zembla o.a. documentaire over en met Louis van Gaal samen met Dirk Jan Roeleven.
- 1998-2003: verslaggever/regisseur KRO Reporter, o.a. ‘Een Gul gebaar’ over de aankoop van de Victory Boogiewoogie en Beroepsgeheim, over structureel dopinggebruik van Nederlandse wielrenners.
- 2003-2008 - regisseur/ verslaggever Zembla (Vara/ NPS) o.a. Er wordt hier verschrikkelijk geschoten- reconstructie over de moord op Theo van Gogh en Comazuipen.
- 2008-2012: Creative Director Sony Pictures Entertainment o.a. bedenker en uitvoerend producent How to win the FIFA World Cup, bedenker De Koningin en ik, een zevendelige serie met als slotaflevering een bezoek aan koningin Beatrix voor Omroep Max. Slotaflevering met overhandiging boek aan Koningin Beatrix.
- 2012: Vervolgserie op het format De Konngin en ik: ‘De Prins en ik’.
- 2011: bedenker en eindredacteur De magie van Mandela, documentaire voor de Vara met Astrid Joosten
- 2012: oprichting Facts First Media, Joint Venture met Ortec BV
- 2012: Het EK Lab, analyses NOS tijdens het EK Voetbal
- 2013: WATCH Sparta: 10-delige serie voor RTL 7
- 2013: Oprichting Dutch Angle TV Productions
- 2014: Vaste rubriek ‘Meten is weten’ voor Met het oog op morgen, NOS Radio
- 2015: ‘De Magie van het dagboek van Anne Frank’ voor NPO 1 (BNN/VARA)
- 2016: Producent van documentaires voor FOX Sports, onder meer over Sparta Rotterdam
- 2017: Oprichting Forward Football
- 2018: Bedenker en producent ‘Khalid en de Leeuwen van de Atlas’ samen met Rik Sentrop van Southfielkds
- 2018: Documentaires De Graafschap en Fortuna Sittard voor FOX Sports
- 2019: Producent en regisseur van De reis van de D-Day Vlag en ‘De aankomst van de D-Day Vlag samen met Tetteroo Media
- Producent FOX-Documentaires Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard