Benedicte Brynildsen
Quick Facts
Biography
Benedicte Marsine Brynildsen (døpt Martsine Moe i Finnås, født 10. mars 1857 i Kopervik, død 17. august 1929) var en norsk forfatter.
Familie
Benedicte Brynildsen var født utenfor ekteskap, som datter av Wilhelmine Sofie Schreuder og gullsmedsvenn Oluf Christian Moe. I barndommen ble hun adoptert av Krigsskolens lærer Hans Krag, som etter et langvarig opphold i Frankrike ble kalt «Franskekrag», og hans hustru, skuespilleren Benedicte Hundevadt (f. Moe). Hun fikk adoptivfarens slektsnavn, og vokste opp i et gjestfritt hjem i Christiania, hvor hun ofte akkompagnerte sin adoptivmors sangopptredener. På grunn av sykelighet oppga hun imidlertid utdannelsen i musikk. Hun ble 14. mai 1878 giftmed dosent ved Sjøkrigsskolen John Brynildsen, og flyttet med ham til Horten.
Liv og virke
Benedicte Brynildsens første publikasjon var Samvittighet, som i januar 1891 ble publisert i Skilling-Magazin. Hun romandebuterte senere samme år med Naar hjertet taler. Ved utgivelsen ble den kalt en novelle. Her fortelles det om Helga, som blir selskapsdame i en proprietærfamilie.
Barneboken Mellem søskende fra 1894 bygger på motiver fra virkeligheten, der hennes fem barns bedrifter danner utgangspunktet for fortellingen. Størst anerjkennelse fikk hun imidlertid for sine to bøker med småfortellinger, som utkom i begynnelsen av 1900-tallet.
I årene 1898-1900 skrev Brynildsen en lang rekke innlegg og fortellinger i norske magasiner, for det meste i bladet Urd. Mange av disse tekstene ble senere samlet i hennes to bøker med Skisser og Fortællinger.
Brynildsen var en periode formann for Norske Kvinners Sanitetsforenings avdeling i Horten, og engasjerte seg særlig i tuberkulosesaken.
Bibliografi
- 1891: Naar hjertet taler, Malling, Kristiania
- 1894: Mellem søskende, Fr. Nygaards Forlag, Bergen
- 1901: Skisser og Fortællinger, Gjengangerens Bogtrykkeri, Horten
- 1906: Skisser og Fortællinger, Tønsbergs Aktietrykkeri
Kilder
- Dette skrev kvinner. Oslo: Skolen. 1984. s. 41. ISBN 8257900109.
- Urd. Oslo: A/S Urd. 1907. s. 457-458.