peoplepill id: bea-levine-humm
BL
Switzerland
1 views today
1 views this week
The basics

Quick Facts

Work field
Gender
Female
Place of birth
Basel, Basel-Stadt, Switzerland
Age
81 years
Family
Children:
The details (from wikipedia)

Biography

Beatrix Levine-Humm (født 19. april 1943 i Basel i Sveits) er en sveitsisk/norsk kulturarbeider og impresario. Hun er sveitsisk statsborger, men har vært fast bosatt i Trondheim siden 1978. Hun har – og har hatt – mange ulike verv i musikklivet i byen. Hun er manager for blant andre fiolinisten Arve Tellefsen og pianisten Tor Espen Aspaas.

Hun er ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

SitatI det klassiske musikklivet i Trondheim er navnet Bea nærmest synonymt med 'hun som vet det', og 'hun som ordner det'Sitat

Bakgrunn og utdannelse

Bea Levine-Humm er født og oppvokst i Sveits, der hun fikk sin første utdannelse. Hun tok høyskolestudier i kontor- og økonomifag, deretter studerte hun til bioingeniør og kom til Trondheim i 1965 for å arbeide ved daværende Sentralsykehuset i Trondheim.

Etter en tiårsperiode i utlandet, kom hun tilbake til Trondheim i 1978. I 1982 begynte hun på hovedfagstudier i kunsthistorie og musikk ved Universitetet i Trondheim (senere integrert i NTNU), og ble cand.philol. i musikkvitenskap i 1987 med avhandlingen Erik Satie: Parade : analytische, ästhetische, und kunstgeschichtliche Aspekte, om den franske komponisten Erik Satie.

Hun er gift med David W. Levine, professor emeritus ved NTNU, og er mor til musikerne Tina Margareta Nilssen (klaver) og Aja Humm (fiolin).

Musikkliv – stillinger og verv

SitatI Trondheim vil vel mange oppfatte henne som et helt kulturkarneval i seg selv. Andre omtaler henne som den siste idealist. I hvert fall er det et faktum at hun har hatt– ikke bare en finger – men rause hender med i mye av det vi forbinder med Stiftsstadens kulturliv.Sitat

I tillegg til sin virksomhet som manager og musikkprodusent, har hun hatt flere større og mindre verv i kulturlivet i Trondheim. De viktigste er knyttet til Nidarosdomen, Olavsfestdagene, TrondheimSolistene og Trondheim kammermusikkfestival.

Arbeidet som kunstnerisk tilrettelegger og impresario startet i 1988, da hun avbrøt doktorgradsarbeidet for å arbeide for TrondheimSolistene. Hun var daglig leder for ensemblet i perioden 1988–1994, og var sentral i arbeidet med å etablere det internasjonalt, og med å få det inn på Statsbudsjettet.

I 1988–2006 var hun manager og daglig leder for Oslo Camerata, i 1995–2002 for Vertavokvartetten og i 1987–2012 manager for fiolinisten Marianne Thorsen.

I 1996 etablerte Levine-Humm et eget firma, BLH Artists Management.

Pr. 2015 er hun manager for blant andrefiolinisten Arve Tellefsen, pianisten Tor Espen Aspaas og pianoduoen Dena Piano Duo.

Nidarosdomen

I Nidarosdomen har Bea Levine-Humm vært engasjert som innsamlingsleder i forbindelse med restaurering av begge orglene. Hun har vært styreleder i Nidaros domkor (1989) og en tid vært daglig leder for «Musikk i Nidarosdomen», etter at hun hadde sørget for at det ble etablert en prøveordning med en slik stilling. Det var også hennes bedrift at det etterhvert ble bevilget offentlige midler til opprettelse av dette som en permanent stilling. Hun hadde selv stillingen i prøveperioden, frem til det ble en fast stilling.

I 1988 påtok hun seg oppgaven som innsamlingsleder for å skaffe til veie menighetens andel i forbindelse med restaurering av barokkorgelet, Wagnerorgelet. En million kroner skulle samles inn. Etter støttekonserter, kampanjer, søknadsbrev og symbolsk salg av orgelpiper, ble målet nådd, og orgelet sendt til restaurering i 1994.

I forbindelse med at orgelet ble innviet våren 1995, arrangerte hun, sammen med domorganist Per Fridtjov Bonsaksen en ukes barokkorgelfestival. Planen var at festivalen skulle bli et årvisst arrangement, men den neste ble ikke arrangert før i 1997, i forbindelse med tusenårsjubileet for Trondheims grunnleggelse. En tredje barokkfestival, med utgangspunkt i Wagnerorgelet, ble arrangert i Bach-året 2000. Bea Levine-Humm var prosjektleder for alle tre festivalene.

I 2013 påtok hun seg igjen oppgaven som innsamlingsleder for menighetens andel, ti millioner, etter at Trondheim kommune hadde garantert for 43 av de 53 millionene som trengtes til restaurering av hovedorgelet i kirken, Steinmeyerorgelet, og til innkjøp av nytt kororgel. I 2012 var det blitt fremmet forslag om at regjeringen skulle ta sin del av finansieringen, men regjeringen så den gangen på orgelet som et menighetsorgel, og bevilgningen uteble.

Levine-Humm sto i spissen for mange ulike arrangementer for å skaffe de manglende millionene, fra støttekonserter til «tiggerbrev», men det viktigste arbeidet var nok å overbevise sentrale myndigheter om den nasjonale betydningen av orgelet i nasjonalhelligdommen. Etter forhandlingene i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett 2014, bevilget regjeringen seks millioner til restaureringsarbeidet.

Det nyrestaurerte Steinmeyerorgelet ble offisielt innviet under feiringen av grunnlovsjubileet i mai 2014.

Olavsfestdagene

Bea Levine-Humm har hatt ulike oppgaver i forbindelse med festivalen Olavsfestdagene i Trondheim.Sin første jobb som kulturarbeider og arrangør hadde hun for Olaf T. Ranum og «Olavsdagene i Trondheim» (senere Olavsfestdagene) fra 1979.

Ettersom Olavsfestdagene arrangeres om sommeren, var det tidligere problematisk å skaffe et tilstrekkelig antall kvalifiserte sangere til å fremføre større kirkemusikalske verk. Etter initiativ fra Per Fridtjov Bonsaksen ble Nordisk kor-uke og Kor Olavsfestdagene etablert i 1980. Bea Levine-Humm var med som administrativ leder for prosjektet fra starten av. Hun etablerte og drev det på helårsbasis, mens Bonsaksen var kunstnerisk leder og dirigent, og hadde ansvar for innøvning. Dette var et prosjekt der sangere fra hele Norden ble tatt opp i prosjektkoret etter søknad, og oppholdt seg i Trondheim en ukes tid med seminarer, sangtimer, innøvning og fremføring av et stort korverk med orkester. Koret deltok også ved enkelte høymesser. Levine-Humm hadde det administrative ansvaret i de 21 årene prosjektet eksisterte, helt til det ble avviklet fra og med 2001.

Fra 2009 til 2013 var hun prosjektleder for kammermusikk og klassisk program under Olavsfestdagene.

Hun sitter i juryen for Arve Tellefsens Musikerpris, som årlig, fra 2010, blir tildelt unge musikere under Olavsfestdagene.

Trondheim kammermusikkfestival

Bea Levine-Humm har spilt en viktig rolle i utviklingen av Trondheim kammermusikkfestival («Kamfest»). Hun satt i styret for festivalen fra begynnelsen i 1996 til 2000, da hun gikk over til å sitte i festivalens kunstnerisk råd.

Fra samme år (2000) har hun vært sentral i etablering og utvikling av Trondheim International Chamber Music Competition and Academy (TICC og TICA) som arrangeres under festivalen. Hun var prosjektleder for TICC og TICA fra starten i 2000 t.o.m. 2008.

Æresbevisninger

Hun er æresmedlem av Trondheim kammermusikalske selskap og ble i 2013 utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden «for fortjenstfullt virke for norsk musikkliv».

Referanser og fotnoter

Kilder

  • Bye, Astrid S.... [et al.] (1997) Festskrift : Nidaros domkor, Nidarosdomens oratoriekor : 50 år 1946-1996. Trondheim, [korene]. (e-bok fra bokhylla.no)
  • Dugstad, Bodil Skjånes (2009) «Hvor er Bea???». I: Kammertoner, årg. 10, nr. 4, upaginert
  • Levine-Humm, Beatrix (2014) «Lang tradisjon for innsamling til orgler i Nidarosdomen!». I: Steinmeyerorglet i Nidaros Domkirke : fra skandale til klenodium. Trondheim, NDRs restaureringsarbeiders forlag. ISBN 978-82-7693-204-1
  • Mørkved, Tone (19. april 2013) «Kulturstrateg i det stille». I: Adresseavisen, s. 26
  • Mørkved, Tone (22. april 2013) «Et helt liv for musikken». I: Adresseavisen, s. 4–5
  • Mørkved, Tone (2012) Med øks og lilje : Olavsfestdagene gjennom 50 år. Trondheim, Tapir. ISBN 978-82-519-2892-2
  • Mørkved, Tone (15. februar 2014) «Står på for orgelet». I: Adresseavisen, s. 6–7
  • Rolfsen, Rolf (1. april 1995) «Tåler ikke likegyldighet». Portrettet, UKE-Adressa, s. 4–5

Eksterne lenker

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Bea Levine-Humm is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Bea Levine-Humm
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes