peoplepill id: alexandru-podoleanu
AP
Romania
1 views today
11 views this week
Alexandru Podoleanu

Alexandru Podoleanu

The basics

Quick Facts

Places
Gender
Male
Place of birth
Podoleni, Podoleni, Neamț County, Romania
Place of death
Bucharest, Romania
Age
61 years
The details (from wikipedia)

Biography

Alexandru Podoleanu (n. 30 august 1846, Podoleni, Neamț - d. 1907, București) a fost un compozitor și un profesor român, care s-a remarcat prin creearea în spirit național a unor cântece bisericești. S-a afirmat ca puternică personalitate a muzicii religioase corale, aflându-se printre primii compozitori ai acestui gen de muzică.

Formarea

A studiat mai întâi la Școala de cântări bisericești aflată la Mănăstirea Neamț și mai apoi la Conservatorul de Muzică, unde a studiat sub oblăduirea profesorului și muzicianului Eduard Wachmann.

S-a aflat la clasa de armonie printre elevii lui Ioan Cartu.

A absolvit și Facultatea de Litere și Filosofie.

Cariera

A predat ca profesor de muzică vocală la Liceul „Sfântul Sava” din București și a fost primul organizator și dirijor al corului de la Biserica „Domnița Bălașa” din Capitală.

A experimentat la Seminarul Pedagogic București alături de Constantin Corduneanu, un sistem de predare numit „scripo-fonic”.

Ideile sale alături de cele ale lui D. G. Chiriac, au stat la baza circularei emise tuturor școlilor românești în 28 martie 1902 de către Spiru Haret, prin care educația muzicală în învățământ a fost așezată pe bazele folclorului românesc și ale valoriloroccidentale.

Opera

Compozițiile

Printre cântecele cărora el le-a compus muzica, se află colindul „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Florile dalbe”, „Hristos a Înviat !”, precum și „Mulți ani trăiască !”.

Bazându-se pe cântarea tradițională a Bisericii Ortodoxe Române Podoleanu i-a aplicat acesteia o armonizare adecvată. Stilul său a avut la origine cântările psaltice acesta prelucrând cântările bisericești în spirit național. O bună parte a melodiilor pe care le-a compus Alexandru Podoleanu – scrise pentru cor mixt sau cor bărbătesc, au intrat în repertoriul tradițional și oficial al Bisericii Ortodoxe Române, precum „Doamne miluiește” (întreit), „Crucii tale”, „Hristos a Înviat !” (în Fa major), cântările de la cununie, „Imnul arhieresc”, catismele de la înmormântare, irmoasele’, „Veșnica pomenire” (în Do minor), chinonicele. Fiind potrivite cu caracterul slujbei din care fac parte, echilibrate și accesibile pentru orice tip de formație corală, unele – precum „Hristos a Înviat !”, s-au răspândit în toate provinciile României.

Printre piesele corale corale bisericești create de Podoleanu, se regăsesc „Răspunsuri mari” (în Mi major și La minor) în care se întâlnesc formule comune „Răspunsurilor” tradiționale (Glasul V) după melodia lui Anton Pann, numeroase axioane și heruvice.

A compus și un concert intitulat „Pe a binelui cărare”.

Opera didactică

În 1898 printr-o colaborare cu Dumitru Georgescu-Kiriac, a creat un „Proiect de programă pentru studiul cântului în școalele secundare de băieți și fete”. A fost în 1908 autorul cărții de „Muzică corală pentru școlile secundare. Program analitic aplicat la Seminarul pedagogic universitar din București”.

In memoriam

După numele său și-au căpătat denumirea:

  • O stradă, o școala gimnazială și o școală de arte și meserii din Podoleni, județul Neamț.
  • Primul disc LP cu colinde românești cântate de Corul Madrigal, a inclus creație de a sa.

    Referințe

    Lectură suplimentară

    • Pangrati, Constantin; Dicționarul oamenilor de seamă din județul Neamț : de la Grigore Ureche până în zilele noastre; Editura Crigarux; 1999; ISBN 9789739820189
    • Trei sferturi de veac de la moartea profesorului compozitorului și dirijorului Alexandru Podoleanu; Biserica Ortodoxă Română, An CI, Nr. 1-2, 1983, pp. 106-110
    • Mircea Păcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Române, Editura Trinitas, București, 2006, ISBN 973-8179-62-9
    The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
    Lists
    Alexandru Podoleanu is in following lists
    comments so far.
    Comments
    From our partners
    Sponsored
    Alexandru Podoleanu
    arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes