Aleksi Trygg
Quick Facts
Biography
Aleksi Julius Trygg (s. 1984 Vantaa, Suomi) on suomalainen viulisti, säveltäjä ja viulupedagogi. Hänet tunnetaan laadukkaasta ja monipuolisesta muusikkoudestaan niin klassisen, modernin kuin jazz- ja maailmanmusiikin saralla.
Trygg on Sinfonia Lahden II viulun äänenjohtaja. Lisäksi Trygg soittaa 5-kielistä alttoviulua (Viola Pomposa) Sampo Lassilan johtamassa Sampo Lassila Narinkka Trio -yhtyeessä.
Päätoimisen työskentelyn musiikkialalla Trygg aloitti v. 2005 ensin keikkailevana muusikkona Helsingin alueen sinfoniaorkestereissa, kevyen musiikin yhtyeissä, studiomuusikkona ja viulunsoiton opettajana kunnes v. 2010 siirtyi päätoimiseksi viulistiksi Sinfonia Lahden orkesteriin, ensin 1-viulusektioon ja v. 2011 2-viulusektion äänenjohtajan tehtäviin.
Orkesterimuusikon tehtävissä Trygg on toiminut Sinfonia Lahden orkesterin lisäksi vierailevana viulistina monissa merkittävimmistä suomalaisorkestereista (mm. Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin Kaupunginorkesteri, Suomen Kansallisoopperan Orkesteri, Vantaan Viihdeorkesteri)
Orkesteriuransa ohella Trygg on toiminut aktiivisena kamarimuusikkona (mm. Sinfonia Lahti Quartet, Zagros Ensemble) sekä soittanut solistitehtävissä Suomessa, Euroopassa ja Aasiassa.
Klassisen viulistiuran rinnalla Trygg on tunnettu myös Jazz-, Pop- ja Maailmanmusiikkiyhtyeissä, joista merkittävimpiin lukeutuu maailmallakin kuuluisuutta saanut, Suomiklezmeriä soittava Sampo Lassila Narinkka-yhtye (Sampo Lassila - Kontrabasso/sävellykset, Aleksi Trygg - Viola Pomposa ja Markku Lepistö - Haitari sekä vierailevana lyömäsoittajana Janne Tuomi). Suomen ohella yhtye on tehnyt kiertueita myös Ruotsissa, Islannissa ja erityisesti Saksassa.
Studiomuusikkona Trygg on toiminut eri suomalaisten yhtyeiden taustalla tasaisin väliajoin.
Aleksin lapsuudessa musiikki oli vahvasti läsnä hänen isänsä soittaessa sähkökitaraa, saksofonia ja laulaessa 50-60-luvun rock-iskelmiä sekä äidin harrastaessa pianonsoittoa. Myös Aleksin sisarukset harrastivat musiikkia ja ovat päätyneet musiikkialalle.
Viulunsoiton opiskelun hän aloitti 6-vuotiaana Keski-Helsingin Musiikkiopistossa, jossa opiskeli klassisen viulunsoiton lisäksi orkesteri- ja kamarimusiikkia, jazz-improvisaatiota ja säveltämistä. Musiikkiopistosta hän siirtyi 16-vuotiaana Sibelius Akatemian Nuoriso-osastolle sävellys-/viuluopintoihin ja sieltä Sibelius-Akatemiaan (v. 2005) (nyk. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia) solistiselle osastolle pääaineenaan klassinen viulunsoitto.
Musiikin maisteriksi Aleksi valmistui Taideyliopistosta v. 2017.
Vuosina 2006−2016 Aleksi tunnettiin nimellä Aleksi Santavuori silloisen avioliittonsa vuoksi.
Lähteet
- ↑ Muusikot Sinfonia Lahti.Viitattu 20.3.2022.
- ↑ NarinkkaBio in Finnish Sampo Lassila Narinkka.Viitattu 20.3.2022.
Aiheesta muualla
- Sampo Lassila NARINKKA (Arkistoitu – Internet Archive)
- https://www.hs.fi/kulttuuri/levyarvostelu/art-2000002910608.html?share=6ddb379116337219c715d5afc7823f13
- https://rootsnsync.dk/project/sampo-lassila-narinkka/ (Arkistoitu – Internet Archive)
- https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/02/sampo-lassila-narinkka-kutsuu-kaikkien-kulttuurien-torille
- https://suomijazz.com/jutut/2019/02/lassila-sampo-narinkka-suomiklezmer/
- https://suomijazz.com/jutut/2019/02/lassila-sampo-narinkka-in-strange-lands-vierailla-mailla/
- https://vokkolainen.wordpress.com/audiovideo/
- https://jazzrytmit.fi/wp/s10-konsertit/c52-konsertit/suomiklezmeria-joustavasti-folkjazzaineksin/
- https://www.bluesnews.fi/instropedia_d/