Albert Cuesta i Zaragosí
Quick Facts
Biography
Albert Cuesta i Zaragosí (Barcelona, 1960) és un periodista, analista,traductor i conferenciant especialitzat en electrònica de consum i tecnologies de la informació.
Activitat professional
Actualment edita el blog albertcuesta.com, l'edició en espanyol del butlletí Mobile World Live de la GSMA i el blog de l'Observatorio Nacional 5G. Col·labora en diversos mitjans de comunicació com el diari Ara, Catalunya Ràdio i TV3.
Imparteix classes al Màster en Direcció de Comunicació de la Barcelona School of Management de la Universitat Pompeu Fabra com a professor col·laborador.
Activitats anteriors
Va exercir com a responsable de recerca i desenvolupament de l'empresa Acutres, a càrrec del disseny, la fabricació i la verificació dels altaveus i caixes acústiques de la marca Vieta. També va ser director per a Espanya dels serveis d'assistència técnica de les marques d'electrònica de consum Marantz i Aiwa, i del màrqueting de producte de les gammes de PC, impressió i xarxes de la marca Philips.
En l'àmbit informatiu, entre 2004 i 2017 va editar el portal CanalPDA.com sobre dispositius, aplicacions i serveis mòbils. Prèviament va dirigir o col·laborar en publicacions impreses com Sonido1, Hifimanía, Playboy, La Vanguardia, Binary, PC World, PC Plus, Quaderns tècnics i el diari Avui, digitals com La Vanguardia Digital i elEconomista i mitjans audiovisuals com FlaixFM, RAC1, COMRàdio, 8tv i la XTVL.
Havia impartit classes de periodisme digital als estudis de periodisme de la Universitat Internacional de Catalunya.
Traduccions, adaptacions i pròlegs
A més de documentació tècnica i comercial de marques d'electrònica professional i de consum com Barco, BlackBerry, Sony, Digital Equipment, Compaq, Hewlett-Packard i Kamstrup, entre altres, ha traduït o adaptat diversos llibres de divulgació tecnològica i econòmica:
- Internet per a principiants
- PC per a principiants
- Lo único importante
- Directo al infierno
- Cruzando el abismo
És autor del pròleg del llibre Optimismo para periodistas.
Premis i reconeixements
Ha rebut diversos guardons relacionats amb la seva tasca de divulgació sobre tecnologia.
- Març 2010: X Premio Vodafone de Periodismo de la Fundación Vodafone España
- Setembre 2012: Premi Excel·lència de les Telecomunicacions a Catalunya, otorgat pel COETTC (Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicacions de Catalunya) pels articles publicats al diari Ara.
- Setembre 2013: Premi Blogs Catalunya al millor blog professional sobre TIC, pels articles publicats al diari Ara
- Juny 2017: Reconeixement a un professional independent de comunicació, concedit per Eurecat
- Maig 2019: XX Premi Connexió de Divulgació i Comunicació, atorgat per Feceminte (Federació Catalana d'Empreses Instal·ladores de Telecomunicacions)
- Febrer 2020: Premi a la Comunicació i Divulgació de les TIC, per la secció 'Dígits i andròmines', dins, Diari Ara. Atorgat per l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat) i el Col·legi Oficial d'Enginyeria en Informàtica (COEINF)
Activisme digital
L'any 1997, sota el paraigua de l'associació Club Cardedeu Online, va crear la llista ciutadana de correu electrónic de Cardedeu, el municipi del Vallès Oriental on resideix. Encara en funcionament, ha arribat a tenir més de 700 subscriptors i es tracta d'una de les comunitats virtuals més veteranes de l'estat, anterior a l'aparició de les xarxes socials. L'ajuntament de Cardedeu li va atorgar un reconeixement per la tasca efectuada.
L'any 2003 va crear A Cardedeu no anem bé, un dels primers moblogs, o fotoblogs específics per a ser editats i visualitzats en telèfon mòbil, dedicat en aquest cas a documentar i denunciar els actes d'incivisme observats al municipi de Cardedeu. Hostatjat a la plataforma TextAmerica, el blog va desaparèixer l'any 2007, quan aquesta va tancar.
Va ser el principal promotor de la campanya per aconseguir que Twitter tingués versió en català.
A Twitter també gestiona l'edició catalana del servei paneuropeu Politwoops, que arxiva els tuits que esborren els polítics en exercici després d'haver-los publicat. Igualment, manté a la mateixa xarxa social diverses llistes temàtiques de perfils vinculats a una institució (parlamentaris, candidats) o a un esdeveniment (atemptats, desastres naturals).
També va crear El món ens mira, un recull continuat d'articles a la premsa internacional sobre esdeveniments a Catalunya, que manté amb la col·laboració de Germà Capdevila i Vernet, Toni Piqué i Fernàndez, Col·lectiu Emma i Anna Cornet.