peoplepill id: achmed-baadoud
AB
Netherlands
1 views today
1 views this week
Achmed Baâdoud
Dutch politician

Achmed Baâdoud

The basics

Quick Facts

Intro
Dutch politician
Work field
Gender
Male
Age
52 years
Politics:
The details (from wikipedia)

Biography

Achmed Baâdoud (Beni Said (Marokko), 10 februari 1972) is een Nederlands politicus van Marokkaanse afkomst. Voor de Partij van de Arbeid is hij portefeuillehouder van het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West (tot 2010 Osdorp), waar hij zich bezighoudt met Financiën, Economie, Algemene Zaken en Werkgelegenheid. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 was Baâdoud lijsttrekker voor de PvdA in het nieuwe stadsdeel.

Politieke carrière

Baâdoud begon zijn politieke carrière in 2002 als deelraadslid voor de PvdA Osdorp. Van 2004 tot 2006 was hij fractievoorzitter voor deze partij in Osdorp. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 trad hij toe tot het dagelijks bestuur van Osdorp.

Baâdoud was door het bestuur van Amsterdam Nieuw-West voorgedragen als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Het bestuur ging daarmee in tegen de keuze van een onafhankelijke voordrachtscommissie, die unaniem koos voor de Amsterdamse politicus Ahmed Marcouch, stadsdeelvoorzitter in Slotervaart. De situatie leidde tot een crisis binnen de Amsterdamse PvdA, die door kopstukken Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen bezworen diende te worden. Uiteindelijk werd Marcouch benoemd tot voorlopige lijsttrekker, Baâdoud kwam op twee. Omwille van de diversiteit stelde Marjo Teuling, sinds 2006 stadsdeelvoorzitter van stadsdeel Osdorp, zich ook kandidaat.

Op 7 december 2009 stemden de partijleden van de afdeling Nieuw-West over de definitieve volgorde. In de eerste ronde behaalde Marcouch net geen meerderheid: hij kreeg 88 stemmen, Baâdoud 79 en Teuling 9. Geen van de kandidaten had daarom een absolute meerderheid van 50% plus 1 stem. Zoals vastgelegd in de PvdA-regels moet dan een nieuwe stemming volgen tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen. In die tweede ronde haalden zowel Baâdoud als Marcouch 88 stemmen. Volgens de PvdA-regels zou daarna een loting volgen, maar dat vond afdelingsvoorzitter Hans Aertsen onbevredigend en hij stelde de leden voor de stemming te herhalen. Zo werd besloten waarna de derde stemronde werd gewonnen door Baâdoud met 90 stemmen, tegenover 83 voor Marcouch.

Op 3 maart 2010 behaalde de PvdA Nieuw-West onder aanvoering van Baâdoud 32,8% van de stemmen, goed voor 11 zetels in de 29 zetels tellende stadsdeelraad. Het stemmenpercentage van de PvdA was na dat in Zuidoost het hoogste van alle stadsdelen. Baâdoud zelf kreeg 8.087 voorkeurstemmen, het hoogste aantal van alle PvdA-lijsttrekkers in de zeven stadsdelen.

Op 3 mei 2010 koos de stadsdeelraad het nieuwe Dagelijks Bestuur. In de schriftelijke stemming wezen 27 van de 28 aanwezige leden Baâdoud aan tot eerste stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West.

Onafhankelijk onderzoek

Op 22 april 2010 heeft de afdelingsvergadering van de PvdA Nieuw-West aan Walter Etty, oud-wethouder van Amsterdam, gevraagd om onafhankelijk onderzoek te doen "naar de totstandkoming van de kandidatenlijst van de PvdA voor de deelraadsverkiezing 2010 in Amsterdam Nieuw-West." Etty's rapport verschijnt op 23 juni 2010. Hij concludeert dat de verkiezing correct is verlopen..

Controverse

In een artikel in de Volkskrant van 19 juni 2010 werd door niet met name genoemde personen een visie op de toedracht van de stemming op 7 december 2009 gegeven. Zij stelden dat aanhangers van Achmed Baâdoud de val van Ahmed Marcouch als leider van de PvdA-afdeling Amsterdam Nieuw-West zorgvuldig zouden hebben voorbereid.

Zo zouden voorafgaand aan de lijsttrekkersverkiezing van de PvdA voor Amsterdam Nieuw-West nieuwe leden zijn geronseld om Baâdoud te steunen. Ook zouden leden zijn geïntimideerd en jongeren zijn opgehitst. Nog steeds volgens de zegslieden van de Volkskrant zou hen zijn verteld dat Marcouch homoseksueel was en dat hij heulde met autochtone Nederlanders en pro-Israël was. Tijdens het stemmen zouden Baâdoud-aanhangers over de schouder van Marcouch-stemmers hebben meegekeken.

Volgens het artikel zaten achter het vermeende werven van leden en de intimidaties ondernemers in de multiculturele evenementenindustrie, arbeidsreïntegratie en welzijn die zich door Marcouch gepasseerd voelden. Marcouch zou als stadsdeelvoorzitter van Slotervaart verschillende organisaties buiten de deur hebben gezet, omdat hij ze te duur vond of omdat ze geen goed werk leverden. In het artikel kwamen uitsluitend tegenstanders van Baâdoud aan het woord.

De Volkskrant wist van het op die datum verschijnen van de uitkomsten van het onafhankelijk onderzoek van oud-wethouder Etty, met conclusies over het al dan niet juist zijn van de aantijgingen. De krant was daarin echter onvoldoende geïnteresseerd om de publicatie vier dagen uit te stellen, aldus een verklaring van het afdelingsbestuur.

Externe links

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.
Lists
Achmed Baâdoud is in following lists
comments so far.
Comments
From our partners
Sponsored
Credits
References and sources
Achmed Baâdoud
arrow-left arrow-right instagram whatsapp myspace quora soundcloud spotify tumblr vk website youtube pandora tunein iheart itunes