Abdolrasoul Meshkinfam
Quick Facts
Biography
عبدالرسول مشکینفام فرد (۱ خرداد ۱۳۲۵–۳ خرداد ۱۳۵۱) یکی از بنیانگذاران و اعضای مرکزی سازمان مجاهدین خلق ایران بود.
زندگینامه
عبدالرسول مشکین فام فرد در سال ۱۳۲۵ در یک خانوادهٔ متوسط در شهر شیراز زاده شد. او تمام ادوار مدارس خود را در شهر شیراز گذراند و پس از قبولی در کنکور در رشتهٔ مهندسی کشاورزی وارد دانشگاه تهران شد. پس از فارغالتحصیلی برای انجام خدمت سربازی وارد کردستان شد و همزمان با آموزش زبان کردی به تحقیق و پژوهش نیز پرداخت. تحقیق او با عنوان «تأثیر کشاورزی تجاری بر دهقانان محلی» که در همین دوران نگارش شده بود بعدها و پس از عضویت در سازمان مجاهدین خلق با عنوان «روستا و انقلاب سفید» به چاپ رسید.
مشکینفام در همان سالهای ابتدایی به حلقهٔ بنیانگذاران سازمان پیوست. در سال ۴۸ او مسئول بخش «مطالعات روستایی» مجاهدین شد و به همراه سایر اعضای این بخش برای مطالعه و شناخت جامعهٔ روستایی ایران و همچنین تأثیر انقلاب سفید بر کشاورزی و کشاورزان، مسافرتهای فراوان میکرد و تحقیقاتی انجام داد که مهمترین آنها نیز چندین جزوه بالاخص رسالهای بود که بعدها با نام «روستا و انقلاب سفید: بررسی شرایط انقلابی
روستاهای ایران» بود که در آبان ماه ۱۳۵۱ توسط سازمان انتشار یافت.مشکینفام یکی از اعضایی بود که به همراه عدهای دیگر برای تحت آموزش قرارگرفتن به اردوگاههای فلسطینی جنبش الفتح در شهر امان فرستاده شد. او همچنین پس از دستگیری ۶ نفر از اعضای سازمان (موسی خیابانی، سیدجلیل سیداحمدیان، کاظم شفیعیها، محمود شامخی، حسین خوشرو و محسن نجاتحسینی) در امارات، برای آزادسازی آنان به دبی سفر کرد. مشکینفام در این سفر به همراه حسین احمدی روحانی و صادق سادات بندری تصمیم میگیرند که پیش از تحویل این شش زندانی به پلیس ایران، هواپیمای حامل دستگیرشدگان را بربایند و به بغداد برسانند. پس از این عملیات موفقیتآمیز، ۶ زندانی به همراه ربایندگان مدتی را در زندانهای عراق تحت شکنجه قرار میگیرند ولی پس از چندی آزاد میگردند.همچنین بنا به روایت بهمن بازرگانی (همبند مشکینفام)، رسول مشکینفام به شدت به ایدئولوژی مارکسیسم گرایش داشت. بنا به گفتههای پرویز ثابتی در کتاب «در دامگه حادثه»، رسول مشکینفام عضوی از تیم عملیاتی حنیفنژاد بود و در طرح ناموفق گروگانگیریِ شهرام شفیق (فرزند اشرف پهلوی) نیز نقش مؤثری داشتهاست. ثابتی مدعی است که که ناتوانی مشکینفام در کشاندن شهرام شفیق به داخل ماشین و همچنین مقاومت او سبب شکست این عملیات شدهاست.
در نهایت رسول مشکینفام به همراه سایر اعضای مرکزی سازمان در سال ۵۰ که در یک خانهٔ تیمی تجمع کرده بودند، دستگیر میشود و پس از تحمل شکنجههای گوناگون بهدست ساواک، در ۴ خرداد ۱۳۵۱ بههمراه محمد حنیفنژاد، سعید محسن، علیاصغر بدیعزادگان تیرباران میشود.
پانویس
- ↑ «۴خرداد ـ سالروز شهادت بنیانگذاران سازمان مجاهدین خلق ایران». Mujahedin.org. ٣ خرداد ١٣٩٨.
- ↑ «نکاتی تازه در بارهٔ سازمان مجاهدین طی سالهای ۵۱ تا ۵۷». انصاف نیوز. ١٧ آذر ١٣٩٧.
منابع
- آبراهامیان، یرواند. ایران بین دو انقلاب، احمد گلمحمدی و محمد ابراهیم فتاحی. تهران:نشر نی. سال ۱۳۸۴
- جمعی از پژوهشگران. سازمان مجاهدین خلق؛ از پیدایی تا فرجام (۱۳۸۴–۱۳۴۴). تهران:مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، سال ۱۳۸۵.
- عرفان قانعیفرد. در دامگه حادثه . لوسآنجلس: نشر شرکت کتاب، سال ۱۳۹۰.
- حسین احمدی روحانی. سازمان مجاهدین خلق ایران . تهران: مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سال ۱۳۸۴.