Abbas Kazemi
Quick Facts
Biography
عباس وریج کاظمی (زادهٔ ۱۳۵۲) جامعهشناس ایرانی، دانشیار مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی و مدیر گروه مطالعات فرهنگی در این مؤسسه است.
زندگی
کاظمی متولد شهر چالوس است و تحصیلات متوسطهی خود را در دبیرستان شهید بخشی چالوس گذرانده است. او دورهٔ کارشناسی (۱۳۷۵)، کارشناسی ارشد (۱۳۷۸) و دکتری (۱۳۸۴) را در رشتهٔ جامعهشناسی در دانشگاه تهران گذراند. سپس در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران مشغول به کار شد و از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹، عضو هیئت علمی گروه ارتباطات بود. در سال ۱۳۸۹، عدم تمدید قرارداد او با دانشگاه تهران، با اعتراض دانشجویان و اساتیدی مثل یوسف اباذری، تقی آزاد ارمکی، مهدی منتظرقائم، سارا شریعتی، حمیدرضا جلاییپور و علیرضا دهقان نیری روبرو شد. این افراد در نشستی با عنوان «جلسهٔ نقد و بررسی کارنامهٔ دکتر عباس کاظمی» به بررسی سوابق کاظمی پرداختند و از رئیس وقتِ دانشگاه تهران، فرهاد رهبر، خواستند قراردادش را تمدید کند. کاظمی در در سالهای 1390 تا 1392 پژوهشگر مهمان در دانشگاه نیویورک و ترینیتی کالج در آمریکا بود. در سالهای 1394 تا 1398 مدیر گروه مطالعات فرهنگی در دانشگاه علم و فرهنگ شد و به شکل قراردادی در آنجا مشغول بهکار شد. او در نهایت در مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی بهعنوان هیئت علمی استخدام شد.
نقد آثار
کتابهای عباس کاظمی در نشستها و نشریات گوناگون مورد بحث و بررسی قرار گرفتهاست. نقد مفصلی بر کتاب جامعهشناسی روشنفکری دینی در ایران (پایاننامهٔ کارشناسی ارشد کاظمی) در نشریهٔ راهبرد یاس منتشر شدهاست. کتاب دانشگاه؛ از نردبان تا سایبان در نشستی با حضور تقی آزاد ارمکی و اسمعیل خلیلی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
کتاب امر روزمره در جامعه پساانقلابی در جلسهای با حضور ابراهیم فیاض بررسی شد و نقد شعبانعلی بهرامپور بر آن نیز در نشریهٔ نقد کتاب علوم اجتماعی انتشار یافت. این کتاب همچنین در جلساتی از سوی نعمتالله فاضلی، رضا صمیم و جبار رحمانی و نیز مهدی کرمانی مورد نقد قرار گرفت. مقالاتی راجع به این کتاب بهقلم جبار رحمانی در سایت انسانشناسی و فرهنگ و بهقلم بهرنگ صدیقی در شمارهٔ ۴۸ نشریهٔ مهرنامه منتشر شد.
محمد عطاران و غلامرضا آذری هم کتاب روایتی از کلاسهای درس دانشگاهی: تجربه زیسته استادان دانشگاه را بهترتیب در نشریات نظریه و عمل در برنامهٔ درسی و پژوهشنامه انتقادی متون نقد کردند.
کتاب سفر نظریهها در جلسه رونمایی توسط حسن محدثی و شیوا علینقیان نقد شد. همینطور روزنامهی ایران نقدی توسط جبار رحمانی در 13 آذر 1401 نوشت و محسن آزموده نیز نقدی با عنوان چشم جامعهشناسی در روزنامه اعتماد مورخ 10 دی 1401 منتشر کرد.
افتخارات
او برای پژوهشی تحتعنوان بررسی ماهیت و ساختار جنبش دانشجویی در ایران از برگزیدگان چهارمین دوره جشنواره خوارزمی بود.
فعالیتها
عباس کاظمی در دانشگاههای مازندران، خوارزمی، علم و فرهنگ و تربیت مدرس و دانشگاه تهران تدریس کرده است.
او در حوزه جامعهشناسی شهری، نظریههای جامعهشناسی و جامعهشناسی زندگی روزمره در ایران و همچنین تغییرات اجتماعی- فرهنگی تدریس گرده است.
کاظمی در دانشگاه تهران درس مصرف رسانهای وزندگی روزمره را در دوره کارشناسی تعریف کرده است و برای سالهای 85 تا 89 کرسی درس مطالعات انتقادی را در گروه ارتباطات در اختیار داشته است.
او از سال 1384 درس زندگی روزمره در ایران را تاکنون در دانشگاه علم و فرهنگ تدریس کرده است و همچنین بین سالهای 1384 تا 1398 مدیر گروه مطالعات فرهنگی در دانشگاه علم و فرهنگ بوده است.
از سال 1400 به بعد مدیریت گروه مطالعات فرهنگی در موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی را بر عهده دارد.
کاظمی همچنین در موسسات رخداد تازه و موسسه پرسش تدریس داشته است.
آثار
- سفر نظریهها، عباس کاظمی، تهران: نشر اگر
- مگامالها و مجتمعهای بزرگ تجاری در تهران، عباس کاظمی و مسرت امیرابراهیمی، تهران: مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهرداری تهران.
- امر روزمره در جامعه پساانقلابی، عباس کاظمی، تهران: فرهنگ جاوید
- روایتی از کلاسهای درس دانشگاهی: تجربه زیسته استادان دانشگاه، عباس کاظمی (به اهتمام)، تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی
- مطالعات فرهنگی دانشگاهی در ایران، عباس کاظمی، تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی
- دانشگاه؛ از نردبان تا سایبان، عباس کاظمی، تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی
- مطالعات فرهنگی و اجتماعی کلاس درس دانشگاهی در ایران، عباس کاظمی، حسین ابراهیمآبادی، تهران: پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی
- پرسهزنی و زندگی روزمره ایرانی: تأملی بر مصرف مراکز خرید، عباس کاظمی، تهران: فرهنگ جاوید
- مطالعات فرهنگی، مصرف فرهنگی و زندگی روزمره در ایران، عباس کاظمی (به اهتمام)، تهران: جهاد دانشگاهی
- جامعهشناسی روشنفکری دینی در ایران، عباس کاظمی، تهران: طرح نو
- سنجههای دینداری در ایران، عباس کاظمی، مهدی فرجی، تهران: مؤسسه بینالمللی پژوهشی فرهنگی هنری جامعه و فرهنگ
منابع
- ↑ «عباس کاظمی: کتاب «حکایت دانشگاه» گروههای جامعهشناسی را آزار میدهد». فرهنگ امروز.
- ↑ «اخراج عباس کاظمی، استاد دانشگاه تهران به دستور رئیس دانشگاه تهران». کلمه. بایگانیشده از اصلی در ۷ فوریه ۲۰۲۱. دریافتشده در ۲ فوریه ۲۰۲۱.
- ↑ «سنگ تمام دانشکده علوماجتماعی تهران برای بازگشت یک استاد». شفاف. ۲۵ مهر ۱۳۸۹.
- ↑ حاجی حیدری، حامد (۱۳۸۵). «تاملی نقادانه در کتاب جامعهشناسی روشنفکری دینی در ایران». راهبرد یاس.
- ↑ «فقدان علم، مساله دانشگاه است». ایرنا.
- ↑ «گزارش نقد «امر روزمره در جامعه پسا انقلابی»».
- ↑ «امرروزمره در جامعه جنگ زده و پسا انقلابی».
- ↑ «نقد و بررسی کتاب «امر روزمره در جامعه پساانقلابی»». فرهنگشناسی.
- ↑ ««امر روزمره در جامعه پساانقلابی» نقد و بررسی شد». خبرگزاری رسا.
- ↑ «"امر روزمره در جامعه پسا انقلابی"». انسانشناسی و فرهنگ. بایگانیشده از اصلی در ۲۴ فوریه ۲۰۲۰. دریافتشده در ۲۲ مارس ۲۰۲۱.
- ↑ «روایتی از کلاسهای درس دانشگاهی: تجربة زیستة استادان دانشگاه» (PDF).
- ↑ «کلاسهای درس دانشگاهی بهمثابة ارتباطات عقلانی نقد کتاب روایتی از کلاسهای درس دانشگاهی: تجربة زیستة استادان دانشگاه».
- ↑ «فهرست برگزیدگان چهارمین جشنواره جوان خوارزمی». بایگانیشده از اصلی در ۳۰ ژانویه ۲۰۲۰. دریافتشده در ۲۷ ژوئن ۲۰۲۱.
- ↑ «نتایج یک تحقیق در جهاد دانشگاهی؛ جنبش دانشجویی ایران بیش از احزاب هزینه کردهاست».