Biography
Gallery (1)
Lists
Also Viewed
Quick Facts
Biography
William Kullgreen (født 24. november 1899 i Fredrikshald, død 18. september 1973 i Oslo) var en norsk maler og grafiker.
Hans foreldre var Johan Kullgren (1865-1934) og Inga Nyquist (1866-1936). William Kullgreen ble gift med Martha Karlsen i 1938 og sammen fikk de datteren Elisabeth i 1947. Halden var hans hjemby, men i 1940 bosatte han seg i Oslo - først på Røa, så i Karl Johansgt og fra 1952 i kunstnerbolig på Bøler. Han tok sin kunstneriske utdannelse ved Statens Håndverks- og kunstindustriskole, og supplerte denne med studier både ved norske og franske kunstskoler. Han var blant annet elev av André Lhote (i Paris 1924 eller 1925)
I løpet av karrieren hadde han flere reiser og utenlandsopphold i København og Paris.
Kullgreen hadde er rekke offentlige utsmykninger i Norge og Sverige og jevnlige separatutstillinger og deltok også på mange kollektivutstillinger, bl.a. Høstutstillingen en rekke ganger.
Halden kulturkontor og Halden historiske Samlinger arrangerte 8. juli-31. august 1994 en Utstilling av malerier og grafikk av William Kullgreen. Utstillingen fant sted i den gamle kommandantboligen på Fredriksten festning i Halden. I den forbindelse lagde de også en kort oppsummering av hans karriere og kommentarer om hans kunstneriske virksomhet. Bl.a.
- hadde han sin første studiereise til Paris og noen måneder i København i 1924. Hans første opphold i Paris på 7-8 måneder ble en stor opplevelse for arbeidergutten fra Fredrikshald. Han hadde flere franske læremestere, men den som kom til å bety med for ham var Andrè Lhote som drev et velrenomert kunstakademi på Montparnasse. Bak Lothes undervisning lå Cezannes ord om å forenkle naturens former ned til kulen, kjeglen og sylinderen; teorier som kubistene senere skulle legge stor vekt på. I en kortere tid var han også elev hos Othon Friez i Académie Moderne.
- møtte han sin mesen og beskytter Harald Haraldssøn i 1925
- dro han på sin andre studiereise til Paris, samt noen måneder i København i 1932-33. Her hadde han bla.a. en kort tid på Fernand Lègers akademi i Paris.
- ble haldensere flest for alvor oppmerksom på William Kullgreen gjennom hans linosnitt trykt nesten hver lørdag i Halden Arbeiderblad i årene 1932-40. Motivene var hentet fra Halden, fra trange gater og portrom, og fra bryggene og området langs Tista.
- utførte han i 1936-38 sitt hovedverk som var dekorasjoner I Haraldssøn, Baardsen & Co, Halden
- hadde han i 1937 sin debututstillingi Sarpsborg Kunstforening og Fredrikstad kunstforening
- hadde han i 1938-40 studieopphold i København
- fikk han antatt fem arbeider på utstillingen "Norske grafikere" i Kunstnernes Hus, Oslo
- utførte han i 1942 en stor dekorasjonsoppgave i privatbolig i Drammen
- hadde sin første utstilling i hjembyen Halden i 1947
- hadde han en ny utstilling i Halden i 1959, det året han fylte 60 år.
- hadde han utstilling i Det norske konsulat i Gøteborg, 1962
- hadde han utstilling i seks byer i Nord-Tyskland i 1962. Den samme utstillingen ble vist på Hønefoss samme høst.
- hadde han separatutstilling i Kultur og minne, Sarpsborg 1963
- var det to separautstillinger i Galleri Marie, Halden i 1967
- hadde han separatutstilling i Kunstnernes hus i Oslo, 1977
- var det separautstilling i Galleri Steen i 1999
Han var også med på mange kollektivutstillinger.
- Statens Høstutstilling, Oslo, 1924, 1930-1934, 1936
- Efteraarsudstillingen i Charlottenborg, København, 1960
- Svenska Mässan, Gøteborg, 1961
- Galleri F 16, Moss 1969 og 1971
Offentlige innkjøp:
- Riksgalleriet
- Oslo kommunes kunstsamlinger
- Halden og Ringerike Kunstforeninger
- Halden kommune
- Halden Sparebank
- Haraldssøn, Oslo
- Baardsen & Co, Halden
- Borgarsyssel Museum, Sarpsborg
Kunstkritiker i Aftenposten, Erik Egeland, anmeldte i februar 1977 en minneutstilling over William Kullgreens kunst. Egeland skrev:
William Kullgreen hørte til "de fødte malere". Fra hans første bilder tidlig i tyveårene til de siste store fantasikomposisjoner mot slutten av hans liv, merker man en særegen fortrolighet med de maleriske virkemidler og en myndig behandling av dem. Han drev sine bilder mot abstraksjonen med en utpreget sans for det dekorative, gjerne med kubistiske grep. Han mått ha kunnet bli en storartet "Frescobror" hvis han ikke hadde vært så henfallen til isolasjopn.
Eksterne lenker
Eksterne baser (Autoritetsdata) | |
Eksterne baser (Autoritetsdata) |