Villads Tollefsen Bjerkreim

The basics

Quick Facts

PlacesNorway
Gender
Male
Birth1794
Death22 August 1873 (aged 79 years)
The details

Biography

Villads (Willas) Tollefsen Bjerkreim (født 1794 i Bjerkreim i Helleland, død 22. august 1873) var en norsk bonde og lekpredikant.

Villads holdt en rekke oppbyggelser og reiste flere ganger til Eiken i Vest-Agder, en reise han alltid gjorde til fots. Det sies at han hadde et klart bibelsk syn når han holdt sine prekener. Han ble regnet blant "dei sterktruande" og var en av meningsfellene til Knud Spødervold.

I 1827 kom Carl Gustav von Bülow på besøk til Stavanger, etter å ha blitt sent ut fra brødremenigheten i England. Det ble tillyst flere store folkemøter med Bülow som taler, også på gården til Villads Tollefsen Bjerkreim i november 1827.

I 1828 ble Villads anklaget for brudd på konventikkelplakaten. Sammen med Knud Spødervold, Anbjørn Asbjørnsen Varp og Erik Espeland ble han innberettet av sogneprest Hartvig til prost Meldal for å være "omløbende Predikantere". Det kom også klage fra hjelpeprest Asbjørn Virak i Bakke prestegjeld. Disse anklagene videresendte prost Meldal sammen med visitasmeldinga i 1828 til biskopen i Kristiansand, Johan Storm Munch. Biskopen ville reise sak mot predikantene, men nøyde seg med irettsettelser fra prost Meldal. Meldal kalte inn Knud Spødervold, Anbjørn Asbjørnsen Varp og Villads Tollefsen Bjerkreim og forbød dem å preke.

I 1832 var det igjen klage fra presten Hartvig over Knud Spødervold og Villads Tollefsen Bjerkreim. Det ble bestemt at futen Søren Daniel Schiøtz skulle ta saken og forhøre dem det gjaldt. Under forhørene i innrømmet Villads at han kjente von Bülow, men hevdet forøvrig at han ikke var enig med hans lære. Forøvrig slapp de tiltalte med å bli minnet om innholdet i konventikkelplakaten.

Kilder

  • Ministerialbok for Bjerkreim i Helleland (1791-1817)
  • Andreas Seierstad: Bibliotheca Norvegiæ Sacra: Skrifter til kunnskap om den Norske kirke i fortid og samtid. 2.1: Kyrkjelegt reformarbeid i Norig i nittande hundreaaret, Bergen 1923
  • Sem Austrumdal (red.): Bjerkreim, Stavanger (1932)
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.