Nikolaos Pezopoulos

Greek physician and university professor
The basics

Quick Facts

IntroGreek physician and university professor
PlacesGreece
wasPhysician Professor Educator
Work fieldAcademia Healthcare
Gender
Male
Birth1859, Athens, Athens Municipality, Central Athens Regional Unit, Greece
Death2 February 1911Athens, Athens Municipality, Central Athens Regional Unit, Greece (aged 52 years)
Family
Children: Theodoros Pezopoulos
Education
National and Kapodistrian University of Athens
University of Paris
The details

Biography

Ο Νικόλαος Πεζόπουλος (1859–1911) ήταν Έλληνας ιατρός, καθηγητής παθολογικής ανατομίας και ιστολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1895).

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1859 στην Αθήνα και ήταν γιος του αξιωματικού του στρατού Σπυρίδωνος Πεζόπουλου. Πρώτος του ξάδελφος ήταν ο Εμμανουήλ Πεζόπουλος ενώ ανηψιά του η Ηρώ Λάμπρου. Σπούδασε ιστολογία, ανατομία και μικροβιολογία, αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα το 1886, παρασκεύασε το παθολογικό ανατομείο, του οποίου αργότερα έγινε διευθυντής και εισήγαγε τη χρήση των μικροτόμων, καθώς και την καλλιέργεια των μικροοργανισμών, των οποίων η έρευνα μόλις είχε αρχίσει στην Ευρώπη.

Ως επιμελητής της Παθολογικής Κλινικής (1889 – 1892), δίδαξε παθολογία και παθολογική ανατομία, διαδεχόμενος τον Δημήτριο Χασιώτη. Κατά την ίδια χρονική περίοδο ίδρυσε το πρώτο ελληνικό εργαστήριο για τις μικροσκοπικές και μικροβιολογικές ανάγκες της Κλινικής, ενώ μεταξύ 1899 και 1906 διετέλεσε διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής.

Απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου 1911 στην Αθήνα. Παιδιά του ήταν οι Αγγελική Πεζοπούλου, σύζυγος του Αθανάσιου Σιώκου, Θεόδωρος Πεζόπουλος, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Κωνσταντίνος Πεζόπουλος, αξιωματικός του στρατού και δικηγόρος, Σπύρος Πεζόπουλος, καθηγητής ιατρικής, Γεώργιος Πεζόπουλος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υπουργός, και Κυριάκος Πεζόπουλος, αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και καθηγητής του Πολυτεχνείου.

Συγγραφικό έργο

Ο Ν. Πεζόπουλος έγραψε πολλά μελετήματα δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά της Αθήνας και του εξωτερικού. Ιδιαιτέρως αξιοσημείωτα είναι εκείνα, στα οποία αναφέρεται πρώτος συστηματικά σε θέματα ελονοσίας. Μεταξύ αυτών:

  • Περί της νόσου του Thomson, 1888.
  • Περί χρονίου προϊόντος συστηματικού παραληρήματος, 1891.
  • Νοσήματα της καρδίας και των αγγείων, 1895.
  • Η ελονοσία εν Αθήναις, 1906 (γερμανικά)
  • Περί ικτερώδους αιμοσφαιρινουρικού πυρετού, 1906 (γαλλικά).
  • Περί της αιτιολογίας των όγκων, 1906.
  • Περί συγγενούς ελομιάνσεως, 1907 (γαλλικά).


Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων
Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Jul 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.