Marzieh Ahmadi Osku'i

Irani writer
The basics

Quick Facts

IntroIrani writer
PlacesIran
wasWriter
Work fieldLiterature
Gender
Female
Birth1324, Osku, Iran
Death1353Tehran, Iran (aged 29 years)
Politics:Organization Of Iranian People's Fedai Guerrillas
The details

Biography

مرضیه احمدی اُسکویی (زادهٔ ۱۳۲۴ - درگذشتهٔ ۶ اردیبهشت ۱۳۵۳) چریک، شاعر، نویسنده، معلم و از فعالان سیاسی چپ‌گرا در دوران پهلوی بود. اسکویی در ۶ اردیبهشت ۱۳۵۳ در درگیری با ساواک کشته شد. جسد او در قطعهٔ سی و سوم بهشت زهرا دفن شده‌است.

زندگینامه

او در اسکو به دنیا آمد. دوره مدرسه ابتدایی و دبیرستان را در اسکو و تبریز گذراند و سپس برای ادامه تحصیل وارد دانشسرای عالی تهران شد. از سازمان دهندگان اعتصاب دانشسرا در سال ۱۳۴۹ بود. در جریان فعالیتهای دانشجویی دستگیر و به یک سال زندان محکوم شد. در سال ۱۳۵۲ به گروه جبهه دمکراتیک خلق که در کار تدارک مبارزه مسلحانه بود پیوست. مصطفی شعاعیان و نادر شایگان شام اسبی از اعضای برجسته جبهه دمکراتیک خلق بودند که در همان سال به سازمان چریکهای فدایی خلق ایران پیوستند.

او شعر می‌گفت و داستان می‌نوشت. از او نوشته‌هایی به جا مانده‌است.

طبق گفتهٔ مهرداد درویش‌پور، اسکویی یکی از نمادهای «زن انقلابی» نزد چپ‌گرایان در پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران بوده‌است. صحنهٔ مرگ او یکی از صحنه‌های بازسازی‌شده توسط آزاده اخلاقی در مجموعهٔ عکس «به روایت یک شاهد عینی» است.

کتاب‌شناسی

  • مجموعه اشعار
  • تجربه نخستین مرگ
  • دختران کولی
  • دالغا (خاطراتی از یک رفیق). تهران: نشر پیشتاز، ۱۳۵۷.
  • سلام آقا معلم. ۱۳۵۸.

منابع

  1. کیانی، الناز (۸ اردیبهشت ۱۳۹۷). «مرضیه احمدی اسکویی». آذفمینا. دریافت‌شده در ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹.
  2. «دختران کولی». ایران گلوبال. ۲۶ اوت ۲۰۱۴. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹. دریافت‌شده در ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹.
  3. «تخریب قبرها: 'ما به مرده‌ها هم رحم نمی‌کنیم'». بی‌بی‌سی فارسی. ۲۷ اکتبر ۲۰۱۶. بایگانی‌شده از روی نسخه اصلی در ۲۹ آوریل ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۱۸ ژانویه ۲۰۱۹.
  4. «ایران: از انقلاب پوپولیستی تا انقلاب اسلامی − زمینه‌ها و پیامدها». رادیو زمانه. ۱۳ فوریه ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۱۹ ژانویه ۲۰۱۹.
  5. «بازسازی ۱۷ صحنه مرگ از فروغ فرخزاد تا شریعتی (+عکس)». عصر ایران. ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۵.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 04 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.