Maisha Neus

Surinamese activist and politician
The basics

Quick Facts

IntroSurinamese activist and politician
PlacesSuriname
isActivist Politician
Work fieldActivism Politics
Gender
Female
Birth12 July 1986, Eindhoven, Netherlands
Age38 years
Star signCancer
The details

Biography

Maisha Neus (Eindhoven, 12 juli 1986) is een Surinaams activiste en politicus. Ze is mede-oprichter en voorzitter van de politieke partij STREI! Aan de verkiezingen van 2020 wil ze deelnemen als lijsttrekker in Paramaribo.

Biografie

Jeugd en studie

Neus werd geboren in Nederland als dochter van een Surinaamse vader en Nederlandse moeder. Haar eerste jaren woonde ze afwisselend in Nederland en Tanzania, waar haar vader werkte. Op haar vierde vertrok het gezin naar Suriname. Tijdens haar jeugd werd ze gevormd door de maatschappelijke en politieke onderwerpen die in het gezin werden besproken. Ze was er eind jaren 1990 met haar ouders bij toen er massaal tegen de regering van president Wijdenbosch werd geprotesteerd. Ze was toen dertien jaar oud en de protesten maakten een diepe indruk op haar. Haar moeder, Hilde Neus, is schrijfster van het boek Susanna du Plessis – portret van een slavenmeesteres.

Op haar twintigste ging ze naar Nederland met het doel geneeskunde te studeren. Het lukte haar echter tot drie keer toe niet om door de loting heen te komen. Na een begin aan de studie biochemie aan de VU in Amsterdam keerde ze terug naar Suriname. In Paramaribo behaalde ze haar bachelortitel aan het Institute of Management and Information Technology. Hierna werd ze accountmanager bij een multinational in de hoofdstad. Hierna studeerde ze verder in bedrijfskunde (business management). Haar afstudeerscriptie gaat over de bankwet in Suriname.

Activisme

In 2016 begon ze op sociale media met het delen van kritische berichten over de economische crisis in het land en corruptie van de regering Bouterse. Binnen een jaar had ze meer dan tienduizend volgers. Niet lang erna sloot ze zich aan bij de acties van Curtis Hofwijks en Stephano Biervliet onder de naam Wij Zijn Moe(dig). Ze werd een van de leidende gezichten van de demonstraties en met haar komst werd ook de toon van de groep feller. Ze herinnert het volk daarnaast aan het verleden van Bouterse, zoals ook de staatgrepen van 1980 en 1990, de Decembermoorden van 1982 en de drugsdelicten waarvoor zowel Bouterse als zijn zoon Dino werden veroordeeld.

Op sociale media leidde haar optreden tot doodsbedreigingen en via de regeringsgetrouwe (NDP) radiostations werd ze uitgemaakt voor terroriste en Nederlands spionne. Er werd ermee gedreigd haar het land uit te zetten. Op dat moment bezat ze nog niet de Surinaamse nationaliteit. Die verwierf ze uiteindelijk in februari 2019. In 2017 deed ze onder grote belangstelling van de pers aangifte tegen de bedreigingen.

Op 6 april 2017 leidde Neus met Hofwijks een demonstratie onder de naam Alles Plat, waaraan ook meerdere vakbonden, de ondernemersbond AKMOS en oppositiepartijen deelnamen. Aan de demonstratie werd door meer dan tienduizend mensen deelgenomen. Ondanks het succes stapte Neus na het protest kortstondig uit de organisatie. De reden was dat ze niet met andere groeperingen, maar alleen met mensen zonder smet of politiek verleden wilde demonstreren. Bewust van het belang van samenwerking kwam ze weer terug en trok ze opnieuw de wijken in om mensen aan de protestbeweging te binden.

In 2018 werd ze uitgenodigd als de spreker van de jaarlijkse Pim de Kuijer Lezing in Amsterdam. Aan de keerzijde raakte ze in haar strijd voor een beter Suriname haar vriend, sociale leven en baan kwijt.

STREI!

In januari 2018 richtte Neus met medestanders de politieke partij STREI! op. Om de situatie in Suriname te kunnen verbeteren zou demonstreren alleen volgens haar niet voldoende zijn. Met de intrede in de politiek wil ze het systeem in Suriname van binnenuit aanpakken. De partij wil deelnemen aan de verkiezingen van 2020. Andere leden uit Wij Zijn Moe(dig), zoals Hofwijks, Stefano Biervliet en Bryan Boerleider, richtten rond dezelfde tijd de Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) op.

In 2018 diende de partij een strafaanklacht in tegen onder meer de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, vanwege het schenden en afdekken van de overschrijding van het staatsschuldplafond. Na hoger beroep oordeelde het Hof van Justitie in februari 2020 dat zij geen rechtstreeks belang heeft waardoor de zaak niet ontvankelijk werd verklaard. In 2019 streed ze met haar partij met succes tegen de ingevoerde voertuigenbelasting.

Vanwege het standpunt van STREI! dat personen met strafblad geen rol in de politiek mogen spelen, kwam de positie van Neus ter sprake toen zij eind 2019 vanwege rijden onder invloed werd veroordeeld voor vijf maanden rijontzegging. Begin maart 2020 besloot de algemene ledenvergadering van STREI! dat Neus toch kan aanblijven als partijleider. Volgens ondervoorzitter Gulshan Alibux was het overtreden van de Rijwet niet vergelijkbaar met miljoenendiefstal, beroving en moord.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Apr 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.