Lauri Posti

Finnish politician
The basics

Quick Facts

IntroFinnish politician
PlacesFinland
wasPolitician
Work fieldPolitics
Gender
Male
Birth17 March 1908
Death6 March 1988 (aged 80 years)
The details

Biography

Lauri Albert Posti (født i Lundo 17. mars 1908, død i Helsingfors 6. mars 1988) var en professor i finsk-ugriske språk ved Helsingfors universitet. I en kort periode, fra 13. juni til 30. november 1975, var han finsk utdanningsminister.

Posti fikk sin utdannelse fra universitetene i Åbo og Helsingfors, og forsvarte i 1942 sin doktoravhandling om det liviske språket, som fremdeles tales av en håndfull mennesker i Latvia. I 1930-årene foretok han forskningsreiser blant votere, vepsere og livere. På den tiden jobbet han ved Det akademiske Karelenselskapet. Fra 1945 arbeidet han som amanuensis i finsk filologi, inntil han i 1953 ble utnevnt til professor i baltiske og finske språk ved Helsingfors universitet. Posti gjorde store grunnleggende studier av det finske språk, og undersøkte også forekomsten av baltiske låneord i det finske språk.

Posti var en nær venn av Urho Kekkonen. Han ble i løpet av 1960-tallet den store autoritet innenfor finske språkvitenskap, og spilte også en viktig rolle i etableringen av The Languages Research Center. Posti var dessuten medlem av Finska Vetenskapsakademien og Finska Vetenskaps-Societeten.

Bibliografi

  • Grundzüge der livischen Lautgeschichte. Suomalais-Ugrilaisen Seuran toimituksia. Helsinki. 1942. [Dr. Avhandling]
  • The Origin and Development of the Reflexive Conjugation in the Finnic Languages. 1980.

Eksterne lenker

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.