Karel Beneš

Czech painter
The basics

Quick Facts

IntroCzech painter
PlacesAustria-Hungary Czech Republic
wasPainter Drawer Teacher
Work fieldAcademia Arts
Gender
Male
Birth4 March 1881, Hlinsko, Chrudim District, Pardubice Region, Czech Republic
Death3 June 1941Hlinsko, Chrudim District, Pardubice Region, Czech Republic (aged 60 years)
Star signPisces
The details

Biography

Karel Beneš, křtěný Karel Bohumil (4. března 1881 Hlinsko – 3. června 1941 tamtéž) byl český malíř, kreslíř a pedagog.

Život

Narodil se v Hlinsku do rodiny mlynáře Antonína Beneše. Již od školních let se u něho projevoval talent a láska k malířství. Po absolvování obecné školy, gymnázia a reálky v Chrudimi se rozhodl i z finančních důvodů pro studijní obor učitelství pro střední školy. Studium absolvoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze u prof. E. K. Lišky, K.V. Maška, J. Preislera a H.Jakesche. Během studia se vracel do Hlinska za rodinou a též aby zde získával inspirace ze zdejší krajiny. Po studiu působil jako středoškolský profesor Praze, Příbrami, Roudnici a od roku 1911 na reálném gymnáziu v Náchodě. Po skončení učitelské služby se Beneš navrátil do Hlinska, kde mimo jiné vytvořil mnoho maleb, kreseb i perokreseb.

Pro Hlinsko byla přínosem jeho práce na fasádách dnes již zničených domů, zpracovával sletové plakáty, soubory pohlednic, tužkou nakreslené venkovské motivy s převládajícími chalupami, dále kapličky a kostelíky. Zemřel v Hlinsku roku 1941.

Výstavy

Společné

  • 1936 – 54. členská výstava Sdružení výtvarníků v Praze, Obecní dům (Reprezentační dům obce pražské), Praha
  • 1971 - České malířství konce 19. a začátku 20. stol. ze sbírek Okresní galerie v Náchodě, Galerie výtvarného umění v Náchodě, Náchod

Galerie

Odkazy

Literatura

  • 1936 - Kulturní adresář ČSR (Biografický slovník žijících kulturních pracovníků a pracovnic)
  • 1983 - Výtvarní umělci jihovýchodních Čech (Stručný přehled životopisných dat malířů, sochařů a grafiků Jihovýchodních Čech. Rodáků i těch, kteří zde kratší či delší dobu žili nebo zde hledali náměty a inspiraci pro svoji tvorbu.)
  • 1993 - Nový slovník československých výtvarných umělců (I. díl; A - K)
    • Malíři Vysočiny (Malý lexikon)
  • 1995 - Signatury českých a slovenských výtvarných umělců

Externí odkazy

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 09 Nov 2021. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.