Josep Fargas i Datzira

The basics

Quick Facts

PlacesSpain
Gender
Male
Birth1821, Castellterçol, Moianès, Barcelona Province, Spain
The details

Biography

Josep Fargas i Datzira va néixer a Castellterçol el 1821, en el si d'una família de comerciants i menestrals arrelada a la vila i, segons sembla, emparentada amb altres nissagues locals com ara els Capdet o els Padrós. Dedicat professionalment a l'elaboració de la llana (activitat que havia fet, amb la comercialització de gel, de motor principal de creixement de la vila des de finals del segle XVI), casà amb Teresa Plans, llevadora en exercici, hereva del patrimoni familiar propietat del seu pare, el també menestral Pere Plans. La parella tingué dos fills, Joan Fargas i Plans (nascut el 1847) i Feliciano Fargas i Plans (nascut el 1851).

El seu fons va ingressar a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a títol de donació, el dia 3 de juny de 2011. El fons inclou la documentació personal i familiar aplegada per Josep Fargas i Datzira, en part procedent del seu sogre, Pere Plans. S'hi troba un permís d'armes, un rebut de compra de sal i comprovants del pagament de diversos impostos, principalment, del pagament dels Ingressos Municipals i Provincials i de la Contribución de Culto y Clero. S'hi conserva, així mateix, una declaració de Teresa Plans de l'exercici de llevadora, així com els expedients militars dels dos fills, Joan i Feliciano Fargas i Plans, testimoni del sistema d'allistament militar vigent a la Catalunya del segle xix. El fons aplega també documentació d'herències i gestió del patrimoni des dels inicis del segle XVIII, així com una acta de la insaculació dels jurats del primer Ajuntament borbònic de Castellterçol. Una part d'aquesta documentació patrimonial procedeix de la família Plans (com ara una recepta mèdica o el pagament de serveis jurídics), principalment, rebuts del pagament de Contribució Territorial, Impost Personal i redempció de quintes, entre d'altres. El fons permet una aproximació a diversos aspectes de la vida social i econòmica d'una petita vila, especialment, durant la segona meitat del segle xix.

Bibliografia

  • CARRERA PUJAL, Jaume. La Vila de Castellterçol. Barcelona: Bosch, 1948. 234 p.
  • PLADEVALL I FONT, Antoni. Castellterçol: història de la vila i del seu terme. Vic: Eumo Editorial, 1991. 509 p.

 Enllaços externs

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 11 Sep 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.