Joan Casamitjana i Alsina

Spanish businessperson and composer
The basics

Quick Facts

IntroSpanish businessperson and composer
PlacesSpain
wasBusinessperson Musician Composer
Work fieldBusiness Music
Gender
Male
Birth1805, Barcelona, Barcelonès, Àmbit metropolità de Barcelona, Spain
Death1882 (aged 77 years)
The details

Biography

Joan Casamitjana i Alsina (Barcelona, 1805 - València, 1881) va ser un compositor, director i flautista català. Va ser el fundador de la Societat de Concerts Clàssics i formà part de diverses bandes, als Països Catalans, a França i a Cuba.

Biografia

Inicia la seva formació musical a Maó, on va residir amb la seva família durant la Guerra del francès (1808–1814). El 1815, amb 10 anys, torna a Barcelona i comença a estudiar contrapunt amb Francesc Andreví i exerceix com a flautí de la Banda del Regiment d'Artilleria fins al juliol de 1818.

Període francès (1818-1830)

El 1818 marxa a França escapant-se del seu domicili. Arriba a Montpellier, on el presenten al cap del tercer regiment d'enginyers, el marquès de Foncauld. S'hi queda fins que, el 1825, marxa a París contractat per la banda del quart regiment de la Guàrdia Reial. El 1827 arriba a músic major de la Banda del Tercer Regiment.

A París, a més, continua la seva formació musical entrant en contacte amb les dues escoles de més prestigi del moment: va rebre classes de composició de Pierre Melcheor, partidari del sistema Catel, i després de Münchs, propagador del mètode de composició d'Anton Reicha.

Quan es produeix a París la Revolució francesa de Juliol de 1830 i es dissol la Banda Reial, torna a Barcelona a treballar com a flautista, on es dóna a conèixer al Teatre de la Santa Creu. Aquest mateix teatre li va oferir la plaça de flauta primer, però la va rebutjar per marxar a Cuba.

Període cubà (1832-1866)

El 1832 se'n va a Santiago de Cuba, on funda una escola de música en què va tenir notables deixebles com Laureano Fuentes Matons i Rafael Salcedo. Va fundar i dirigir a aquella ciutat l'orquestra i la banda militar, i es va dedicar també a la composició d'himnes patriòtics, obres de saló per a piano i música de cambra. El 1836 va transcriure diversos cants del folklore de Santiago, que més tard va utilitzar a les seves obres orquestrals.

El 1850 es trasllada a l'Havana, on va dirigir orquestres i bandes i continuà la seva tasca pedagògica i compositiva, amb algunes contradanses i danses cubanes per a piano. Va ocupar la plaça de director de la banda de música militar de l'illa de Cuba durant catorze anys, ocupant la mateixa plaça a altres regiments fins que es va retirar de l'activitat militar el 1859.

També formà un quartet de cambra com a violoncelista amb els guitarristes Peralta, Salcedo i Betancourt, els anys 1836 i 1837.

Retorn a Catalunya (1866-1881)

El 1866 torna a Barcelona, on guanya el premi de composició simfònica de l'Ateneu Barcelonès -aconsegueix un premi de 4.000 reals por la seva Simfonia a Quatre Temps, que portava per lema "Lo bueno no siempre es bello: lo bello no siempre es bueno".

Aquell mateix any comença l'activitat regular de la Sociedad de Conciertos de Madrid i es constitueix també la Societat de Concerts Clàssics de Barcelona, que funda i dirigeix Casamitjana. Als concert d'aquestes dues societats s'interpreten obres del compositor.

L'abril del 1867 organitzen una sèrie de sis concerts als Jardins del Prado Catalán, i el 12 i 18 de juny al Teatre dels Camps Elisis de Barcelona, on s'interpreten diverses obres de Casamitjana. Aviat, aquells concerts es van conèixer com a Concerts Casamitjana.

El febrer de 1880 va ser nomenat, juntament amb Marià Obiols i Josep Marraco, jurat de les composicions presentades al certamen del mil·lenari de Montserrat, i en constituir-se la Societat de Concerts de Barcelona, l'agost d'aquell mateix any, n'és nomenat membre honorari.

A la seva mort, que va tenir lloc a València -on estava destinat el seu fill-, va deixar incompleta una òpera sobre textos en castellà (Raquel o La judía).

Obres

  • Per a piano:
    • 5 danzas americanas (La bélica, La holginera, Simpática, La marinera, Danza)
    • El centenar (1870), polca
    • La Anita (1871), dansa a 4 mans
    • La camagüeyana (1871), dansa a 4 mans
  • La ausencia, per a violí i piano.
  • Per a orquestra:
    • Sinfonia a Quatre Temps (1866)
    • El retorno a la patria (1867), vals
    • L'Eco dels Camps Elisis (1867), rigodons
    • Marcha Rusa (1867)
    • Pensaments lírics (1867)
    • Andante religioso (1871)
    • Una violeta (1872), obertura
    • Bailable de «Las cien doncellas» (1873)
    • Andantino y Saltarello (1875)
  • Marcha heroica de Schubert (1873), per a banda
  • Raquel o La judía (òpera inacabada)
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 04 Sep 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.