János Poór

szerzetes, tanár
The basics

Quick Facts

Introszerzetes, tanár
PlacesHungary
wasTeacher Monk
Work fieldAcademia Religion
Gender
Male
Birth14 September 1862, Carei, Satu Mare County, Romania
Death14 July 1900Carei, Satu Mare County, Romania (aged 37 years)
Star signVirgo
The details

Biography

Poór János (Pórháza puszta, Szatmár vármegye, 1862. szeptember 14. – Nagykároly, 1900. július 14.) kegyes-tanítórendi áldozópap és tanár.

Élete

A gimnáziumot Nagykárolyban, a VII. osztályt Szatmárt járta, midőn 1880. augusztus 27-én fölvételt nyert a kegyes-tanítórendbe és a VIII. osztályt Kecskeméten végezte. 1882-83-ben Nyitrán teológiát tanult és előszeretettel foglalkozott a természettudományokkal. A II. teológiai tanfolyamot még be sem fejezte, amikor a nagykárolyi gimnáziumhoz rendelték helyettes tanárnak és ezen néhány hónap alatt ott teológiai tanulmányait is befejezte.

Egyetemi tanulmányai végzésére Kolozsvárra küldték, ahol a természetrajz és földrajz voltak tantárgyai. Tanári működését 1886-ban Debrecenben kezdte, ahonnét 1887-ben a nagykanizsai főgimnáziumhoz helyezték át. 1891 júniusában tanári vizsgálatot tett. A Nagykanizsai Irodalmi és Művészeti Körnek buzgó tagja volt. 1895-ben a nagykárolyi gimnáziumhoz rendelték, ahol a Kölcsey-egyesület megalakulásán fáradozott és irodalmi szakosztályának jegyzője lett; ő volt az egyesület felolvasó estélyeinek rendezője és felolvasásaival maga is közreműködött.

Költeményei, cikkei vannak a nagykanizsai és nagykárolyi helyi lapokban, az Ország Világban (1899. költ.).

Műve

  • A földrajz tanulásához szükséges térképismeretekről. Nagy-Kanizsa, 1892 (különnyomat a nagy-kanizsai főgymn. Értesítőjéből)

Felolvasásai és több cikke kéziratban maradtak.

Jegyzetek

  1. Csanálos község pusztája.

További információk

  • Magyar Gábor: Az Úrban elhunyt rendtagok kegyeletes emlékezete. Bp., 1902.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 08 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.