Janne Porvari

Finnish motorcycle racer
The basics

Quick Facts

IntroFinnish motorcycle racer
PlacesFinland
isMotorcycle racer
Work fieldSports
Gender
Male
The details

Biography

Janne Porvari on suomalainen moottoriurheilija. Porvari on ainoa suomalainen erikoisrakennetuilla moottoripyörillä ajettavan hill climbin harrastaja.

Porvari aloitti moottoriurheilun motocrossin parissa 6-vuotiaana. Hän kiersi pitkään lajin juniorikilpailuita ja osallistui myöhemmin kolmesti arvostettuun Päijänteen ympäriajoon. Nykyiseen lajiinsa, hill climbiin, hän tutustui vuonna 2004 Otepäässä, yhdessä hyvän ystävänsä Jerry Wathenin kanssa. Vuonna 2009 Porvari siirtyi lopullisesti ”ylämäkiajon” puolelle, harjoiteltuaan lajia ensin perusteellisesti. Kilpailut ajetaan sorapintaisilla ylämäkiosuuksilla, jotka kilpailijoiden pitää selvittää mahdollisimman nopeasti. Voittajaksi selviytyy se kuljettaja joka joko pääsee korkeimmalle tai vaihtoehtoisesti nopeiten huipulle. Kun Suomesta ei muita harrastajia löytynyt, siirtyi Porvari Viron mestaruussarjaan kilpailemaan.

Pyöräksi Porvari valitsi yhdessä mekaanikkonsa Martti Auvisen kanssa vuoden 1987 Honda CR 500:n, joka rakennettiin vastaamaan sarjan sääntöjä. Akseliväli pidennettiin ylämäkeen ajon helpottamiseksi peräti 185 cm:iin. Pyörän moottori oli yksisylinterinen, nestejäähdytteinen, 5-vaihteinen, 2-tahtimoottori ja sen ketjuveto tuotti parhaimmillaan 51 kW:n (70 hv:n) tehon. Painoa pyörällä oli 108 kilogrammaa.

Kausi 2009 meni pitkälti opetellessa vaarallisen lajin hienouksia, mutta Porvari sijoittui kuitenkin oman luokkansa (0–700-kuutioiset) mestaruussarjan viidenneksi, kun 26 kuljettajaa ajoi pisteille. Mestaruuden voitti Billy Toomla. Porvari on ilmoittanut aikovansa jatkaa lajin parissa myös tulevina vuosina ja on kertonut aikovansa todennäköisesti tulevina vuosina myös tutkia mahdollisuuksia päästä ajamaan pohjoismaisessa mestaruussarjassa, tai jopa Keski-Euroopan todella suosituissa ja kovavauhtisissa kilpailuissa.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 02 Aug 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.