Gheorghe Baciu (coregraf)

The basics

Quick Facts

isDancer Choreographer
Work fieldDancing
Gender
Male
Birth8 November 1923
Age101 years
Star signScorpio
The details

Biography

Gheorghe Baciu a fost un maestru coregraf român născut la 8 noiembrie 1923 la București. După absolvirea liceului Cantemir Vodă și a Conservatorului de muzică și artă dramatică s-a dedicat dansului folcloric românesc la Asociațtia "Alunelul" sub îndrumarea profesorului Alexandru Dobrescu.

La 1.10.1945 la înființarea Ansamblului de cântece și dansuri al forțelor armate, era prezent alături de Gh. Popescu-Județ și Ion David unde și-a desfășurat activitatea de coregraf până la sfârșitul anilor ´80 când s-a pensionat.

Între anii 1947 și 1949 a întreprins culegeri de folclor în toate regiunile țării, reușind apoi să adapteze printr-o manieră deosebită, jocurile populare în reprezentări coregrafice artistice de o valoare redutabilă.

36 de publicații de specialitate, direcția secției de coregrafie din Ministerul Culturii, zecile de premii, medalii și distincții naționale și internaționale, precum și crearea unui sistem de notare a pașilor de dans original, au contribuit la acordarea de către Consiliul de Stat a titlului de Artist Emerit și Laureat al Premiului de Stat, iar mai târziu de Maestru Emerit al Artei „pentru merite deosebite în domeniul creației coregrafice și în activitatea cultural-artistică”.

În anul 1962 sub îndrumarea Ministrului Corneliu Manescu a creat Ansamblul folcloric DOINA al Casei de Cultură a Studenților și mai târziu Ansamblul folcloric DOINA Bucureștiului , instituții care sunt în activitate și astăzi datorită muncii entuziaste a Maestrului Ion "Gioni" Gubernicu și a mai multor foști dansatori și membrii ai ansamblurilor, deveniți instructori care au păstrat, conservat și optimizat montările coregrafice originale.

S-a stins din viață la 21.03.2004 la București.

Lucrări publicate

  • Dansuri populare românești (Editura Consiliului Central al Sindicatelor, București, 1956), 171 p.
  • Dansul popular românesc: studii (Editura de Stat Didactică și Pedagogică, București, 1958) - în colaborare cu Gh. Popescu-Județ
  • Dansul popular românesc: Exerciții la bară, vol.1 (Editura de Stat Didactică și Pedagogică, București, 1958), 384 p. - în colaborare cu Gh. Popescu-Județ
  • Jocuri populare din Nordul Moldovei (Editura de Stat Didactică și Pedagogică, București, 1958), 240 p.
  • Cartea coregrafului amator (Casa Centrală a Creației Populare, București, 1965), 143 p.
  • Dansuri populare din Țara Lăpușului și Țara Chioarului - 2 vol. (s.n., Baia Mare, 1973), 344 p. - în colaborare cu Gavril Ghiur
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 24 Mar 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.