Frans Van De Velde

Belgian anthropologist
The basics

Quick Facts

IntroBelgian anthropologist
PlacesBelgium
wasAnthropologist
Work fieldSocial science
Gender
Male
Birth28 November 1909
Death22 February 2002 (aged 92 years)
Star signSagittarius
The details

Biography

Pater Frans Van De Velde (Landskouter, 28 november 1909 – Lemberge, 22 februari 2002), was een Belgisch pater oblaat die als missionaris werkzaam was in het noorden van Canada bij de Eskimo's, die hem aanspraken met Ataata Vinivi.

Hij werd geboren als zoon van de burgemeester en jeneverstoker Arthur Van De Velde en Gabriëlla Lanens. Hij vertrok in 1937 voor zijn opdracht naar Canada, waar hij na een reis van bijna een jaar aankwam bij de Eskimo's van Pelly Bay, 320 km boven de poolcirkel. Hij werkte er bijna 50 jaar en was naast missionaris ook verpleegkundige, maar in werkelijkheid oefende hij het beroep uit van tandarts, dokter en verloskundige. Hij moedigde hen aan om ambachtelijk werk te verrichten, hun snijwerk in ivoor werd verkocht als bron van inkomsten.

Waardering

Ondertussen deed pater Frans Van de Velde ook aan observatie van de levenswijze bij de plaatselijke bevolking, bestudeerde de taal van de Inuit en ijverde ook voor hun welzijn en rechten binnen Canada. Zijn kennis werd achteraf doorgegeven aan antrologen en etnologen. De zelfgemaakte voorwerpen werden aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren geschonken en zijn archief aan het Kadoc in Leuven.

Frans Van de Velde lag mede aan de basis van het Eskimomuseum te Churchill in Manitoba en was een gewaardeerd medewerker aan allerlei wetenschappelijk onderzoek.

Waardering kreeg hij van de in Canada geboren Nederlandse prinses Margriet. In 1981 kwam zij een monument - ter ere van hem - inhuldigen in zijn geboortedorp Landskouter, nog tijdens zijn leven.

Op hoge leeftijd keerde terug naar België waar hij een veelgevraagd spreker werd. Hij overleed te Lemberge en werd in zijn geboortedorp Landskouter begraven in het familiegraf.

Externe link

The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.