Biography
Lists
Also Viewed
Quick Facts
Intro | Belgisch actrice, choreograaf en danser | |
Places | Belgium | |
is | Actor Dancer Film crew member Scenographer Choreographer Theatre director Theater professional Performing artist Fashion designer Costume designer Designer Lighting designer Videographer | |
Work field | Arts Creativity Dancing Fashion Film, TV, Stage & Radio | |
Gender |
| |
Birth | 1975, Ghent, Belgium | |
Age | 49 years |
Biography
Charlotte Vanden Eynde (Gent, 1975) is een Vlaamse danseres, choreografe en actrice.
Opleiding
Vanden Eynde wou als klein meisje klassieke danseres worden. Ze begon haar danscarièrre aan het Hoger Instituut voor Dans in Lier. Van 1996 tot 1999 volgde ze een opleiding aan de school voor hedendaagse dans P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Tijdens deze opleiding creëerde ze persoonlijke dansvoorstellingen zoals Benenbreken in 1997 en Zij Ogen in 1998. Daarna volgde ze een opleiding video-en filmkunst aan het KASK in Antwerpen. Na deze opleiding maakte ze ook haar naam als videokunstenares waar en in 2003 creëerde ze samen met haar levenspartner Kurt Vandendriessche de voorstelling Map Me (2003). In dit duet legde ze relatie tussen dans en video bloot met behulp van geprojecteerde videofragmenten op hun lichaam. In 2005 speelt ze samen met haar dochter Savannah Vandendriessche een hoofdrol in de debuutfilm Meisje van filmmaker Dorothée van den Berghe. Charlotte Vanden Eynde speelt Muriël, een twintigjarig meisje die de beklemmende omgeving van haar ouderlijke huis ontvlucht en naar Brussel trekt.Voor haar rol in deze film kreeg ze een nominatie voor Beste Belgische Actrice 2001/2002. In 2002 werd ze samen met Els Dottermans genomineerd voor de Plateauprijs. Els Dottermans mocht de prijs in ontvangst nemen.
Werken
In haar eigen producties en persoonlijke werken staat het lichaam als sculpturaal gegeven vaak centraal. Als choreografe maakte ze tal van groepsstukken zoals haar eerste creatie voor een groter ensemble: Beginnings/Endings (2005). Dit was een dansvoorstelling opgevoerd door 6 dansers waarin Van den Eynde 'de puurheid van bewegingen' in de spotlights zette. Toch komt ze later tot het besef dat ze zich liever focust op het werken met een kleine bezetting dansers, of danssolo's zoals I'm Sorry It's (Not) A Story (2009) en Shapeless(2011). In I'm Sorry It's (Not) A Story geeft ze met pure beweging en dans vorm aan haar associatieve beeldentaal en gaat ze op zoek naar het ‘beeld’ en de poëzie in beweging.Naast eigen producties maken, werkte ze ook vaak samen met theatermakers. Ze werkte samen met onder meer Jan Decorte, Ugo Dehaes en De Roovers. Bovendien participeerde ze ook als danseres in de voorstellingen van Marc Vanrunxt , bijvoorbeeld Most recent. Naast haar werk als choreografe, danseres en actrice verzorgt ze tussendoor ook improvisatiesolo’s op locatie. Daarnaast geeft ze ook improvisatie- en creatieworkshops aan amateurs. In deze workshops legt ze de nadruk op de authentieke bewegingen en de beeldende kracht van het lichaam.
Thema's
Charlotte vanden Eynde werkt in haar eigen danswerken vaak rond drie dezelfde terugkerende thema's. Ten eerste staat het lichaam en het lichaam van haar verschijning als danseres centraal. Het lichaam als enerzijds een sculpturaal, kwetsbaar en fragiel gegeven, en anderzijds het vrouwelijk lichaam als stoer en vastberaden element. Een tweede terugkerend thema is de aandacht voor gendergegevens en feminisme. Vanden Eynde ziet het feminisme niet als een strijd met het andere geslacht, maar focust zich alleen op antwoorden zoeken op de vragen 'wat wil ik zijn voor mezelf?' en 'wie ben ik?'. In haar voorstellingen wisselt ze onverwachte poses en theatrale bewegingen af met humor. Met behulp van haar derde thema wil ze vooral ontsnappen aan vaste en opgelegde vormen. Deze vormen maken plaats voor nieuwe en vrije bewegingen die verwijzen naar de eerlijkheid van het toneel - een plek die deze bewegingen wel toelaat terwijl dit in de realiteit vaak als abnormaal wordt beschouwd.
Producties, voorstellingen en films
- 1997: Benenbreken (solo)
- 1998: Zij Ogen
- 1999: Vrouwenvouwen (kwartet)
- 2000: Lijfstof (met Ugo Dehaes)
- 2001: Amlett (met Jan Decorte)
- 2001: Stand
- 2002: Most recent (danstvoorstelling van Mark Vanrunxt)
- 2002: Cirque Danton (met Jan Decorte)
- 2002: Meisje (film) samen met onder andere Wim Opbrouck, Els Dottermans en Matthias Schoenaerts.
- 2003: Map me (in samenwerking met Kurt Vandendriessche)
- 2003: Cannibali! (met Jan Decorte)
- 2003: Van den heiligen drien (film van Karen Vanderborght)
- 2004: Baby (gecreëerd voor Performance Hotel van David Hernandez)
- 2005: Beginnings/endings
- 2005: Demain, il fera jour (film van Michel Jakar)
- 2006: Verroering (video-installatie)
- 2007: Het was zonder twijfel een ongeluk (theatermonoloog van Natali Broods)
- 2008: Persdrang (éénmalige performance)
- 2009: Honger (theatervoorstelling van Elke Boon en Dolores Bouckaert)
- 2009: I’m sorry it’s (not) a story (solo)
- 2011: Shapeless (solo)
- 2014: Deceptive bodies
- 2015: DMNT
Prijzen
- Creatieprijs Dans 2003 (samen met Kurt Vandendriessche)
- Prix d’Interprétation Féminine op het filmfestival van Amiens in 2002
Referenties
- ↑ (nl) Van Kerkhoven, Marianne, Focus Charlotte Vanden Eynde (Mei 2015). Geraadpleegd op 13 januari 2019.
- ↑ (nl) Van Dessel, Dennis, Meisje (6 november 2003). Geraadpleegd op 5 december 2018.
- ↑ (nl) Van Steenberghe, Els, Theater / dans : Shapeless, Charlotte Vanden Eynde (25 mei 2011). Geraadpleegd op 14 december 2018.
- ↑ (nl) Maarten, Hans, Charlotte Vanden Eynde - I'm Sorry It's (Not) A Story. Geraadpleegd op 28 december 2018.
- ↑ (nl) Vaerman, Mia, Charlotte Vanden Eynde. Geraadpleegd op 28 november 2018.
- ↑ (nl) Vaerman, Mia, Charlotte vanden Eynde. Geraadpleegd op 15 november 2018.