Catalina Flaquer

Spanish politician
The basics

Quick Facts

IntroSpanish politician
PlacesSpain
wasPolitician
Work fieldPolitics
Gender
Female
Birth1900
Death5 January 1937Porreres, Pla de Mallorca, Majorca, Balearic Islands (aged 37 years)
The details

Biography

Catalina Flaquer (Segle XIX - Porreres, 5 de gener de 1937) va ser una activista política empresonada i torturada per no voler dir on estaven les seves filles. També era coneguda com a Na Catalina Torreta.

Biografia

Dona amb fortes conviccions polítiques, va lluitar activament per l’alliberament de la dona i la seva participació plena en la vida política. D’ideologia comunista, era anomenada popularment, junt amb les seves dues filles Antònia i Maria Pasqual Flaquer, Les roges del Molinar.

El 1934 es va celebrar a Mallorca per primera vegada el Dia Internacional de la Dona, celebrat el 8 de març per commemorar a 129 dones americanes que varen ser cremades dins una fàbrica per reclamar els seus drets. En aquesta diada van participar Aurora Picornell i altres dones, tant republicanes com Antonia Rigo, com socialistes com Pilar Sánchez. Totes elles, en els quatre mítings que realitzaren a Palma, se centraren en l’encariment de les subsistències, en la necessitat de cases bressol per als infants, en la lluita contra el feixisme i en la necessitat d’un canvi en el pes de la religió en la societat, ja que era un obstacle per a l’alliberament de la dona.

Amb l’arribada de la Guerra Civil espanyola, la vida d’aquestes dones es va veure truncada per la forta repressió. Catalina Flaquer va ser empresonada i torturada per desvetllar on estaven amagades les seves filles. Ella resistí, però finalment van ser descobertes i tancades a la presó de dones situada al carrer de ca’n Sales.

La nit abans de Reis, el 5 de gener de 1936, van ser afusellades al cementiri de Porreres totes tres, juntament amb Aurora Picornell.

Referències

Bibliografia

  • Peñarrubia, I. (2008). Moviment Feminista i Sufragi a Mallorca (Segle XX). Palma de Mallorca: Edicions Document Balear.
  • Escartín, J. M.; Serrano, A. R. (1997). La dona en la Mallorca Contemporània. Palma de Mallorca: Edicions Document Balear.
The contents of this page are sourced from Wikipedia article. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.