Bonós Llensa i Feliu

Spanish businessperson
The basics

Quick Facts

IntroSpanish businessperson
PlacesSpain
wasBusinessperson
Work fieldBusiness
Gender
Male
Birth14 April 1821, Blanes, Spain
Death7 February 1891 (aged 69 years)
Star signAries
The details

Biography

Bonós Llensa i Feliu (Blanes, 14 d'abril de 1821 - Barceloneta, Puerto Rico, 7 de febrer de 1891) fou un navilier i comerciant selvatà, establert a Puerto Rico, fundador i primer alcalde de la vila de Barceloneta. Allà sol ésser conegut per la forma espanyolitzada de Don Bonocio Llenza y Feliú.

Rumb a les Antilles

Fill de Bonós Llensa i Collell i Caterina Feliu i Vilaseca. El seu pare era fuster de ribera i, sens dubte, ell en degué aprendre l'ofici. A la vista de les oportunitats que oferien les Antilles, on ja hi havia família seva establerta a Cuba, com ara el seu germà gran Francesc, i a Puerto Rico, decidí embarcar el 1840 cap a aquesta darrera illa on s'establí a Manatí i inicià un pròsper negoci de comerç en el que arribà a tenir fins a quatre bergantins de quatre pals, amb els noms tan simbòlics de Pinta, Niña, Santa Maria i Joaquina, nom aquest de la seva esposa. Dos d'ells feien ruta cap a Nova York i dos cap a Barcelona i transportaven passatgers i tota mena de gènere, sobretot sucre, rom, tabac i cafè.

Fundació de Barceloneta

Les instal·lacions de càrrega i descàrrega dels vaixells foren construïdes en una zona a la desembocadura del riu Grande de Manatí, entre Manatí i Arecibo, que s'anà poblant i engrandint amb el temps. Va arribar el moment en què els habitants del lloc, liderats per Bonós Llensa i amb una comunitat catalana important, sol·licitaren la creació d'un municipi que volgueren anomenar Barceloneta. L'elecció del nom té evident relació amb Barcelona, amb la que estava comunicada per mar per la companyia de Llensa, però no és clar si es refereix al popular barri de la Barceloneta o la intenció inicial era anomenar-la directament Barcelona i el fet que el governador de l'illa en aquells moments fos Eulogi Despujol i Dusay, fill de la ciutat comtal, provoqués en aquest una certa prevenció d'acusació de personalisme. L'1 de juliol de 1881, fou creada la vila de Barceloneta i Bonós Llensa passà a ésser-ne el primer alcalde.

Bonós es va casar amb Joaquina Gago i Jiménez i tingueren cinc fills: Bonós, Francesc, Joaquina, Clementina i Josefa. Va morir a Barceloneta el 7 de febrer de 1821 i fou enterrat al cementiri de la vila.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 23 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.