Andrei Corbea-Hoișie (n. 15 decembrie 1951, Iași) este un diplomat, filolog, germanist, pedagog român, unul dintre cei mai autoritari critici ai operei lui Paul Celan.
În aprilie 2007, Andrei Corbea-Hoișie a primit din partea CNSAS verdictul de colaborator al poliției politice, în urma căruia și-a dat demisia din funcția de ambasador al României la Viena.
Traiectorie profesională
- Este profesor de literatura germană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
- Între 1998 și 1999 a fost titular la Chaire Internationale de Recherche Blaise Pascal de la Fondation de l'École normale supérieure, Paris.
- În perioada iunie 2005 - mai 2007 a îndeplinit funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Austria.
- Începând din martie 2008 „Gastprofessor” (profesor invitat/profesor oaspete) la Institutul de Romanistică al Universității din Viena
- În iulie 2008 invitarea sa la o academie de vară la Berlin în organizarea Institutului Cultural Român a provocat protestul foștilor disidenți anticomuniști Herta Müller și Richard Wagner, originari din România.
Premii și distincții
I-au fost decernate premiile:
- Johann Gottfried Herder (1998) și
- Jakob und Wilhelm Grimm (2000).
- Titlul de Doctor honoris causa acordat de către Universitatea Konstanz din Germania (2004).
Opere publicate
- La Editura Polirom a publicat: Paul Celan și „meridianul” său. Repere vechi și noi pe un atlas central-european
- Metropole und Provinzen in Altösterreich (1880 - 1918) (împreună cu Jacques le Rider)
- A coordonat de asemenea volumul Paul Celan. Biographie et interpretation/Biographie und Interpretation
- A coordonat volumul de esseuri al lui Valeriu Marcu, Ein Kopf ist mehr als vierhundert Kehlköpfe. Gesammelte Essays („Un cap valorează mai mult decât 400 de laringe”), Konstanz, 2002
Note