Amza Jianu

Romanian physician
The basics

Quick Facts

IntroRomanian physician
PlacesRomania
wasPhysician
Work fieldHealthcare
Gender
Male
Birth7 June 1881
Death22 November 1962Bucharest, Principality of Wallachia (aged 81 years)
Star signGemini
The details

Biography

Amza Jianu

Profesorul Amza Jianu
Date personale
Născut7 iunie 1881
Fălcoiu, județul Romanați
Decedat22 noiembrie 1962
București
Naționalitateromână
CetățenieRomânia
Ocupațiemedic
Activitate
DomeniuChirurgie
InstituțieFacultatea de Medicină din București
Cunoscut pentruEsofagoplastia cu tub gastric pretoracic

Amza Jianu (7 iunie 1881, la Fălcoiu, județul Romanați; d. 22 noiembrie 1962, București) a fost un medic român, profesor universitar la București. A făcut cercetări în chirurgia gastrică, a vezicii urinare, rinichilor și în esofagoplastie.

Biografie

Amza Jianu a urmat cursurile facultății de medicină din București, fiind extern și intern prin concurs, după care este numit asistent în clinica de chirurgie condusă de Thoma Ionescu, unde își desăvârșește pregătirea de specialitate. În 1912, la recomandarea lui Th. Ionescu, este numit profesor de chirurgie la facultatea de medicină din Iași. Aici introduce tehnica rahianesteziei înalte cu stovaină, elaborată de maestrul său, și execută pentru prima dată esofagoplastia cu tub gastric pretoracic, pe care îl ridică până în regiunea cervicală. Introduce reguli stricte de asepsie și antisepsie și organizează primul curs de radiologie sub conducerea lui J. Vignal, medic în misiunea franceză. În 1920, este transferat ca șef al clinicii chirurgicale din Spitalul Colțea din București, unde organizează o secție de urologie și „Centrul anticanceros” (1928) cu 12 paturi, pentru radioterapie anticanceroasă.

Decorații

  • Semnul Onorific „Răsplata Muncii pentru 25 ani în Serviciul Statului” (13 octombrie 1941)

Referințe


Profesori ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași
Discipline clinice chirurgicale
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 25 Jun 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.