Amélia Mingas

Angolan teacher and linguist
The basics

Quick Facts

IntroAngolan teacher and linguist
PlacesAngola
wasProfessor Linguist
Work fieldAcademia Literature Social science
Gender
Female
Birth1940, Ingombota, Angola
Death12 August 2019Luanda, Luanda Province, Angola (aged 79 years)
Education
Faculdade de Letras da Universidade de Lisboa
University of Paris
The details

Biography

Amélia Arlete Vieira Dias Rodrigues Mingas (Ingombota, Luanda, 1946) és una professora i lingüista angolesa.

Biografia

Pertany a una família d'influents músics angolesos i amb implicacions polítiques. El seu pare André Rodrigues Mingas, fou opositor al salazarisme i passà uns anys al camp de concentració de Tarrafal. El seu oncle fou el conegut músic Liceu Vieira Dias i els seus germans els també músics Rui Mingas i André Mingas.

Estudià primària i secundària a Luanda. Es llicencià en filologia germànica a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lisboa i es doctorà en lingüística general i aplicada a la Universitat René Descartes de París.

Treballà com a professora d'ensenyament secundari i com a coordinadora de llengua portuguesa a l' Instituto Superior de Ciências de Educação de Luanda (ISCED) i directora de l' Instituto Nacional de Língua do Ministério da Cultura. Simultanejà aquests càrrecs amb la càtedra de lingüística bantu a la Universitat Agostinho Neto.

Entre 2006 i 2010 fou directora executiva de l'Institut Internacional de la Llengua Portuguesa, amb seu a Praia, Cap Verd, que defensava l'establiment d'una política lingüística comuna amb els altres estats que tenen el portuguès com a llengua oficial.

Va participar en diversos seminaris i simposis a l'interior i a l'estranger lligats a la problemàtica de les llengües africanes i el portuguès. Va publicar Interferência do Kimbundu no Português Falado em Lwanda i ha publicat tres treballs d'investigació relatius a una llengua del grup kikongo, l'iwoyo, parlat a la província de Cabinda.

The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 03 Sep 2020. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.