Adrian P.Deseanu

Fost delegat din Marea Adunare Națională
The basics

Quick Facts

IntroFost delegat din Marea Adunare Națională
PlacesRomania
wasPriest
Work fieldReligion
Gender
Male
Birth1869, Arad, Romania
Death31 January 1928Cluj-Napoca, Kingdom of Romania (aged 59 years)
The details

Biography

Adrian P. Deseanu
Date personale
Născut29 august 1869
Arad
Decedat31 ianuarie 1928
Cluj-Napoca
CetățenieRomânia
Ocupațieprotopop, redactor

Adrian P. Deseanu (n. 29 august 1869, Arad - d. 31 ianuarie 1928, Cluj-Napoca) a fost un delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.

Biografie

Adrian P. Deseanu a fost fiul lui Ioan Popoviciu Deseanu, avocat, deputat în Dieta maghiară și jurisconsult al Eparhiei Arad și al Herminei Rațiu, președintă a Reuniunii Femeilor Române din Arad.Mama sa a fost fiica protopopului Rațiu al Aradului și nepoata episcopului Gherasim Rațiu. Adrian P. Deseanu a făcut școala primară la Arad, iar clasele secundare le-a făcut tot în Arad, la Szarvas și Kesmark.A susținut examenul de bacalaureat tot la Arad.Ulterior, a urmat cursurile de teologie ale Facultății de Teologie din Cernăuți.A avut și o colaborare cu Alexandru Mocioni.Din cauza unui conflict cu autoritățile maghiare, a fost nevoit să plece din Bucovina și, din această cauză, nu a mai putut să-și susțină doctoratul.La Arad, ocupă postul de referent în senatul epitropesc.Ulterior, slujește ca paroh la Jaca.În 1908, a fost ales protopop de Vașcău.S-a implicat în renovarea bisericii din Vașcău.A decedat la 31 ianuarie 1928, la Clinica Chirurgicală din Cluj-Napoca, fiind înmormântat la Vașcău.

Activitatea politică

Credențional

A fost deputat în Parlamentul României.Ca deputat în Adunarea Națională din 1 decembrie 1918 a reprezentat, ca delegat de drept, Protopopiatul Vașcău.Dupa 1918, a fost președinte al consiliului național local al plasei Vașcău, acesta funcționând sub conducerea Consiliului Național Român Central, până la 6 februarie 1919.

Activitate editorială

A fost redactor al ziarului „Dreptatea” din Timișoara.De asemenea, a colaborat la ziarul „Patria” din Cernăuți. La București, a colaborat la revista „Floare albastră” a lui Nicolae Iorga.

Bibliografie

  • Ioan I. Șerban, Dorin Giurgiu, Ionela Mircea, Nicolae Josan, Dicționarul personalităților Unirii. Trimișii românilor transilvăneni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, Muzeul Național al Unirii, Alba Iulia, 2003, ISBN 973-8141-90-7
  • Gelu Neamțu, Mircea Vaida-Voevod, 1 decembrie 1918. Mărturii ale participanților, vol. I-II, Editura Academiei Române, București, 2005, ISBN 973-27-1258-9 (vol. I); ISBN 973-27-1264-3 (vol. II)

Lectură suplimentară

  • Daniela Comșa, Eugenia Glodariu, Maria M. Jude, Clujenii și Marea Unire, Muzeul Național Transilvania, Cluj-Napoca, 1998
  • Florea Marin, Medicii și Marea Unire, Editura Tipomur, Târgu Mureș, 1993
  • Silviu Borș, Alexiu Tatu, Bogdan Andriescu, (coord.), Participanți din localități sibiene la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, Editura Armanis, Sibiu, 2015

Legături externe

Vezi și

  • Lista delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia
The contents of this page are sourced from Wikipedia article on 28 Dec 2019. The contents are available under the CC BY-SA 4.0 license.